În căutarea Vechiului Tokyo. La pas prin pitorescul Yanesen.
Când am fost la Paris, acum un car de ani, nu știu cum am făcut de am intrat în vorbă cu un australian și un belgian. Am sfârșit a explora împreună străduțele din oraș, precum și bărulețele din Le Marais după apusul soarelui. Australianul se afla la prima vizită în Europa, ba mai mult, l-am prins în prima lui zi pe continent. Spre amuzamentul meu și al belgianului, se oprea la fiecare câțiva metri pentru a admira un zid sau a poza tot felul de detalii pe care noi, obișnuiți cu vechiul, le ignoram.
Mi-am amintit de el în Tokyo. Pentru că în Tokyo, mai cu seamă în Yanesen, eu eram cea care se oprea adesea cu gura căscată. Mă opream admirând fațada unui magazin de dulciuri ori florării, mă trezeam pășind mărunt prin grădina vreunui templu, mă minunam la parcările etajate de biciclete din spatele blocurilor.
Deși eram de câțiva ani în Asia și văzusem destule, inclusiv Hong Kong și Singapore, Japonia mi s-a părut altă lume. Și cel mai mult mi-a plăcut ziua petrecută în Yanesen, un cartier pitoresc, departe de zgârie-nori și puțin ferit de căile obișnuite ale turiștilor occidentali.
Mergi în Yanesen pentru Shitamachi sau Vechiul Tokyo
Shitamachi poate fi tradus ca „Orașul de Jos”, în opoziție cu Yamanote, care desemnează „Orașul de Sus”. Pentru noi sunt doar cuvinte, dar în vremuri de demult arătau poziția socială a celor ce locuiau în zonă. Cei bogați aveau case ridicate în partea mai înaltă, mai deluroasă a orașului, în timp ce oamenii de rând locuiau în Orașul de Jos, unde erau expuși, printre altele, inundațiilor.
Astăzi se vorbește despre shitamachi în contextul alergatului după autentic, după Vechiul Tokyo. Spre deosebire de multe alte orașe, unde știi exact unde găsești așa-numitul Old Town ori Centru Istoric, în Tokyo, un oraș care s-a dezvoltat enorm de-a lungul timpului, e mai complicat. Așadar, Vechiul Tokyo nu e musai o zonă anume, cât mai multe cartiere diferite, risipite prin capitala Japoniei. Yanesen este unul dintre acestea, alături de Asakusa, Ueno, Fukagawa, Mukojima și altele.
Yanesen nu este un singur cartier,
ci trei: Yanaka, Nezu și Sendagi, cuvântul Yanesen fiind format prin alăturarea primelor litere din numele celor trei districte (YAnaka-NEzu-SENdagi). Ce face locul atât de special e faptul că a scăpat de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, dar și de nebunia reconstrucției de după.
Prin urmare, aici nu vei găsi blocuri turn, oameni de afaceri la costum ori „lumini și lasere”. Vei găsi, în schimb, alei înguste, magazinașe fermecătoare, oameni pe biciclete, clădiri bine păstrate din timpul Perioadei Edo, case cu ghivece de flori amenajate afară, la intrare. Și multe temple, căci în cele trei cartiere sunt peste 100 de asemenea edificii religioase. Și o obsesie cu pisici, în special în principala stradă de shopping din Yanesen, Yanaka Ginza.
Ce poți face în Yanesen, Tokyo?
Nu recomand bifatul de obiective în Yanesen, acestea ar trebui să fie în plan secund. Recomand, în schimb, plimbatul pe străduțele pline de farmec, unde la tot pasul poți găsi comori arhitecturale mai vechi și mai noi. Îar în sansaki-zaka, zona de temple, chiar se găsesc mai multe temple decât case.
Nezu Shrine, aflat la 5 minute de mers pe jos de stația de metrou Nezu, este considerat unul dintre cele mai frumoase temple din Tokyo. Iar primăvara, când cele peste 3000 de tufe de azalee înfloresc, locul devine chiar magic. Evident, o vizită acolo nu este de lepădat nici în alte anotimpuri. Tunelul de porți torii și platforma de pe care se poate admira întregul templu plus iazul minunat amenajat și plin de crapi japonezi merită oricând, azalee înflorite au ba.
Cei într-o dispoziție mai gotică ori pasionații de istorie ar putea da o fugă și la Cimitirul Yanaka, unde se află mormântul ultimului shogun al Japoniei, Tokugawa Yoshinobu. Și unde se pare că este foarte frumos în timpul sakura, căci cimitirul este plin de cireși. În cazul în care vizita la cimitir în scop turistic îți repugnă, te invit să citești despre ultima mea experință de acest gen, în Milano, la Cimitero Monumentale.
Iară dacă tot rătăcind pe aleile din Yanesen se întâmplă să te răzbească foamea, te poți retrage la Kayaba Coffee, o cafenea deschisă în 1938, unde clasicele de testat sunt sandvișul cu ou și o…rusoaică. Mă refer, desigur, la Russian, denumirea unei băuturi signature, făcută dintr-un amestec de cacao și cafea. Deși, fie vorba între noi, nici parfait-ul de cafea nu-i de refuzat.
Precum nu-s de refuzat nici tot felul de bunătăți japoneze
care pot fi gustate în Yanesen: taiyaki (un fel de prăjitură tradițională japoneză în formă de pește) la Nezu no Taiyaki sau varianta în formă de cap de pisică, fuku nyanyaki, în Yanesen Ginza; yakitori (un fel de frigărui de pui); menchi-katsu (chiftea pane, am văzut și varianta cu legume) la Niku no Suzuki; dulciuri în tot felul de forme ciudate la Amezaiku.
În ceea ce privește cumpărăturile, strada Yanaka Ginza e locul cel mai potrivit din cartier, căci pe această străduță lungă de 170 de metri se găsesc înghesuite peste 70 de magazine. Este un loc excelent pentru a testa gustări tradiționale japoneze, pentru a achiziționa un suvenir pentru cei dragi, sau pentru a cumpăra ceva care să-ți amintească de Japonia și de Vechiul Tokyo.
Dacă găsiți utile articolele mele, nu uitați să vă abonați la blog. De asemenea, mă puteți găsi și pe Instagram sau Facebook.
Citește și:
O zi în Hiroshima. Partea I – Castelul Rijo
7 Comments
Duduia Magda
Nu mă atrage Tokyo pentru latura sa modernă, ci mai degrabă pentru străduțele despre care vorbești, pentru suvenire cu pisici, pentru istorie, pentru romanele pe care le-am citit (ba chiar aș încerca să asociez personaje cu oameni reali) și, bineînțeles, pentru gustări. 🙂
Cristina
Japonia e altă lume. Și latura modernă și cea tradițională. E musai să mă întorc și eu acolo, să explorez mai mult. Este o țară aparte. Să-ți spun ceva amuzant: mi se pare că japonezii se apropie cel mai mult de elfii lui Tolkien. Nu la cum arată, că n-au ei urechi de vulcanieni ori pielea sidefie :)) Ci la dragostea pentru armonie, frumos, meditație. Când văd o grădină japoneză mă gândesc că așa ar arăta o grădină elfească :))
Razvan
totul arata geniaaaaaaaaaal
anasylvi
Ce articol frumos, ce poze reusite! As vizita Japonia, pacat ca este atat de departe. Admir mult inclinatia lor spre armonie si frumos.
Cristina
Să știi că da, mie japonezii îmi aduc aminte de elfii lui Tolkien. În sensul că numai la elfi era așa o armonie și totul frumos, armonios 🙂
o femeie
Asta e partea de japonie ce ma face sa visez: vechiul Edo.
Crezi ca da divort sotul de ii zic ca plec in concediu, acolo, singura, si sa ramana el acasa cu job si copila? ( concediu x 1 e mai ieftin decat concediu x 3 )
Cristina
Nu divorț, „luați o pauză” cât durează vacanța ta japoneză și aia e :))
Să știi că Japonia poate fi și ieftină. Evident, nu pomană, dar o puteți face și mai ieftină: mergeți când nu-i sezon (adică nu de sakura ori când au ei sărbători) și așa cazarea va fi mai ieftină; mâncarea nu va fi foarte scumpă, mai ales că voi nu mâncați mult, sunt tot felul de restaurante, alea unde mănâncă salarymen la prânz sau puteți opta pentru cutii bento sau restaurantele alea cu buton; transportul e scump dacă luați JR Pass pentru tren, dar puteți opta pt un bus pass și e mai ieftin (Willer Express aveau unele, eu am mers cu ei pe ruta Tokyo – Hiroshima, nu am avut pass, dar au busuri foarte ok, curate și sunt punctuali). Nu e musai să vă plimbați numai cu trenul în Japonia, iar dacă vreți neapărat să testați shinkansenul, luați o linie mai scurtă și mai ieftină doar pentru a trăi experiența. Obiectivele nu-s scumpe. Știți voi cum să faceți vacanța mai ieftină, însă unde nu prea aveți loc de întors e la biletele de avion, acolo trebuie să vânați oferte și chiar e scump pentru trei (cu biletele pt toți 3 îți faci tu singură vacanța :)) ).