Recenzii
-
Am zburat cu Saudia și am găsit gardul vopsit pe afară
Zicala cu gardul vopsit și leopardul dinăuntru poate fi un pic cam aspră pentru această companie aeriană, recunosc. Dar adevărul este că după experiența cu Saudia am zis că l-am prins pe Dumnezeu de-un picior când m-am văzut la bordul unui avion Turkish Airlines, cam atâta de mare mi-a părut diferența. Și nu cred că este vorba despre o diferență musai obiectivă, ci lucruri destul de mărunte – zâmbetul unui angajat, de exemplu – și altele cât se poate de subiective, precum așteptările personale. Pentru că da, trebuie să admit că am avut așteptări destul de mari de la Saudia. Adică este o companie de linie, compania națională a Arabiei…
-
Cu trenul japonez de mare viteză de la Hiroshima la Tokyo. Despre cum m-am dat cu shinkansen-ul în Japonia.
Iubesc trenurile! Una dintre primele excursii prin Europa le-am făcut cu Interrail-ul pe traseul Roma – Paris (via Milano, unde am schimbat cu un TGV care a mers prin Alpi, am zis că mor de plăcere) – Barcelona – Madrid – Lisabona. A durat aproape trei săptămâni, cu opriri de câteva zile în fiecare oraș și aș repeta și azi experiența cu ochii închiși. Am fost cu trenul și prin țară, spre Iași, Cluj, Timișoara, dară și pe la vecini. Bunăoară, am povești cu hoți români și britanici beți întâlniți în trenul dinspre Sofia, contrabandă cu țigări în cel de pe ruta Belgrad – București și soldați americani cu care…
-
Zbor anulat pe timp de pandemie? Experiența mea cu 2 companii: Qatar Airways și Air Asia.
Zilele acestea am realizat faptul că în afara unui articol despre noul coronavirus în Thailanda, scris la final de ianuarie, când lucrurile nu o luaseră razna și Europa încă se zgribulea în brațele iernii, eu n-am postat pe blog niciun articol „pe subiect”. Nici despre zboruri anulate pe timp de pandemie, nici jurnal de pandemie (nu am nici măcar unul personal, pe care să nu-l arăt nimănui), nici ce fac eu, ca om pasionat de călătorii, pe timp de pandemie. Nimic, nimic. Dară, iată, azi mi-am spus să nu mai amân și să scriu câte ceva pentru că, evident, am avut și eu călătorii anulate, chiar dacă nu atât de…
-
Hotel sau hostel? 3 motive pentru care mă cazez uneori la hostel și cum poți avea și tu o experiență plăcută într-un hostel. Cu exemple.
Numai pe parcursul călătoriilor de anul trecut am stat așa: la hoteluri de 5 stele, în hosteluri, în apartamente AirBnb și la resorturi cu plajă privată. De-a lungul timpului m-am mai cazat în pensiuni, în boutique hotels, într-o fostă mănăstire fost orfelinat, în boatels, într-o fostă farmacie, în căbănuțe de bambus în mijlocul pădurii și în campinguri. Fără a intra prea mult în detalii, preferatele mele sunt pensiunile (guesthouses) sau hotelurile de tip boutique și cele design ori cele care au o istorie interesantă, ceva ce le face unice. Dar am stat și mai stau uneori și la mult hulitele hosteluri. Hotel sau hostel? Este hostelul un baubau? Dacă toată…
-
Trip Report. București Otopeni – Londra Luton cu Blue Air
Am petrecut Revelionul 2020 în Anglia, în vizită la un prieten cu care am lucrat în Thailanda. V-am mai povestit despre el, același Paulică din povestea cu elefanții în Khao Yai ori din road trip-ul prin munții din Laos. Ei bine, Paulică stă undeva „la țară”, într-un orășel din Norfolk, cam la 45 de kilometri de Norwich. Cea mai bună variantă pentru a ajunge în Norwich, în caz că se află pe lista voastră de vizitat cândva, este zbor către aeroportul din Stansted, de acolo fiind tren direct. Există zboruri Otopeni – Londra Stansted operate de Ryanair, dar eu am optat pentru Blue Air, care aterizează pe aeroportul din Luton.…
-
Unde am stat în Penang, categoria „în pat cu istoria”. Ren i Tang Heritage Inn
Când am fost în Penang, Malaezia, n-am ieșit din zona UNESCO a capitalei Georgetown. N-am avut nici măcar curiozitatea de a vedea partea modernă, cu zgârie-nori, a orașului și nici n-am apucat a vizita alte locuri, precum Parcul Național Penang. Am stat doar în cartierul acela plin de clădiri vechi, de artă stradală, muzee și delicii la tot pasul. Iară la așa locație, mi s-a părut potrivit să aleg și o cazare pe măsură. Am căutat, așadar, un hotel aflat într-o clădire de tip heritage sau, mai pe românește, o clădire de patrimoniu. Sunt destule opțiuni prin oraș, dar eu m-am oprit asupra Ren i Tang Heritage Inn. Povestea Ren…
-
Trip report. Aeroportul Suvarnabhumi (Bangkok) – Koh Chang și retur cu Burapha Bus
Am fost săptămâna aceasta la relaxare pe una dintre cele mai mari insule din Thailanda, Koh Chang. Aflată în autobuzul spre insulă, m-am gândit că n-ar strica să încep a scrie așa-numitele trip reports, adică un fel de recenzii ale mijloacelor de transport sau companiilor aeriene pe care le folosesc în călătorii. Sunt convinsă că am să mă plictisesc teribil scriindu-le, dar dacă vor fi de folos la un moment dat chiar și unei singure persoane, timpul nu e pierdut. Koh Chang se află în provincia Trat, la puțin peste 300 de kilometri de Bangkok. Sunt mai multe variante de a ajunge acolo din capitala Thailandei, dar în acest articol…
-
Unde am stat în Bali, categoria „nimic special”. Bhuwana Ubud Hotel
Să fie clar de la bun început, nu pun hotelul ăsta în categoria „nimic special” pentru că mi-a displăcut. Nicidecum. Este un loc interesant, curat, cu servicii acceptabile și care poate fi o opțiune excelentă pentru cei ce vor un hotel decent, foarte prietenos cu bugetul. Căci prietenos cu bugetul chiar este, am plătit echivalentul a 108 euro pentru trei nopți. L-am pus în categoria aceasta pentru că nu mi s-a părut special în raport cu alte unități de cazare din aceeași zonă, pentru că au exagerat cu declarațiile în ceea ce privește sustenabilitatea și pentru că e un hotel…uscat. Adică băuturile alcoolice sunt complet interzise. Acum, nici eu nu-s…
-
Unde am stat în Bali, categoria „cu buget redus”. Taman Mesari Guesthouse
Am stat în Ubud în două locuri: un hotel normal, cu piscină și ce mai trebuie, un pic mai departe de centru, și Taman Mesari Guesthouse, o casă balineză foarte aproape de artera principală din Ubud, dar totuși pe o stradă liniștită. Taman Mesari are vreo cinci camere private, iar prin „cameră” se înțelege „căsuță” cu o verandă, cameră de dormit și baie. Căsuțele oferă o experiență balineză faină prin decorații și ușile celea sculptate interesant. Totodată, fiecare cameră are denumirea ei, a mea a fost Rumah Hijau și habar n-am ce înseamnă sau dacă înseamnă ceva anume. Am plătit în jur de 55 de euro pentru patru nopți pentru…
-
Unde am stat în Milano, categoria „în pat cu istoria”. Hotel Palazzo delle Stelline
Dacă este vreun motiv principal pentru care aș putea recomanda hotelul ăsta, apăi acela e distanța față de unul dintre cele mai importante obiective legate de moștenirea lui da Vinci din Milano, adicătelea celebra frescă Cina cea de Taină. Este atât de aproape încât dacă arunci o piatră din ușa hotelului, sigur spargi o fereastră a bisericii Santa Maria delle Grazie, care adăpostește pictura murală pentru care mulți ajung a plăti aproape înzecit să o vadă. Recunosc, divaghez și exagerez, dar cam am un dinte împotriva agențiilor care profită la modul măgăresc de popularitea lucrării geniului renascentist. Adică îmi pare cam deplasat a cere de cinci ori mai mult (da,…