levanto cinque terre italia
Italia

Levanto, poarta către Cinque Terre

Cinque Terre a devenit o destinație atât de căutată de către turiștii din toată lumea încât este sufocant de aglomerat în timpul sezonului. Popularitatea este, însă, binemeritată. Nu știu cine ar rezista peisajelor magnifice ori caselor vopsite în culori pastel, cocoțate pe stâncile Coastei Ligurice.

Cei ce vor să viziteze această regiune pitorească au ca opțiuni de cazare satele în sine, unde e un pic mai scump, sau orașele mărginașe La Spezia și Levanto. Dintre aceste ultime două variante, La Spezia pare a fi cea mai populară: sunt multe oportunități de cazare, este un oraș mai plin de viață și este excelent poziționat pentru a continua călătoria spre Pisa și restul Toscanei.

levanto cinque terre italia
Străzile din Levanto

De ce am ales Levanto?

Aflată fiind în căutare de un loc mai liniștit, eu am ales Levanto. Și nu-mi pare deloc rău de alegerea făcută. Într-adevăr, Levanto este un orășel mai bătrânesc, relaxat, pustiu pe alocuri și care doarme devreme.

Clar nu-i alegerea potrivită pentru cei care vor să petreacă în cluburi până dimineața, deși baruri locale se găsesc fără probleme. Ca și turiști, am văzut mai ales pensionari nemți și francezi, familii cu copii ori grupuri de adolescenți veniți în tabără. Este genul de loc în care lumea merge în principal pentru relaxare și activități în natură, nu pentru distracție.

https://www.instagram.com/p/Bog0tCRFLkD/

Dar Levanto are și farmec, alei înguste, clădiri vechi cu fațade frumos pictate, plajă cu nisip, oportunități de drumeții și trasee cu bicicleta. Reprezintă o bază excelentă pentru a explora regiunea fără a fi în mijlocul haosului turistic.

Bonus, am prins și un târg în aer liber care se organizează în fiecare miercuri, cel puțin pe timpul verii. Bazarul se ține undeva nu departe de gară, dar n-am prea văzut turiști, probabil mulți ori nu se treziseră, ori erau deja pe traseele de drumeții. Mi-a plăcut mult să cercetez piața, chiar se vindeau de toate: haine, obiecte pentru casă (de la perdele la farfurii), obiecte decorative, flori, fire de croșetat, accesorii. Toate la prețuri nu prea mari, după părerea mea de turist neobișnuit cu prețurile locului.

https://www.instagram.com/p/BpHrU8MF6ki/

Din Levanto în Cinque Terre

Levanto este o adevărată „poartă către Cinque Terre”. Accesul în Monterosso al Mare, primul dintre cele cinci sate, se face cu trenul, cu barca sau pe jos. Le-am încercat pe toate trei, cea mai convenabilă ca timp și preț fiind trenul.

Pentru călătoria cu trenul am cumpărat un abonament Cinque Terre Train Card de la Biroul de Informare Turistică din gara din Levanto. Abonamentul pentru o zi costă 16 euro în timpul sezonului turistic și permite călătorii nelimitate cu trenuri regionale între Levanto, Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore și La Spezia. În lipsa abonamentului, pentru un bilet între fiecare dintre destinațiile de mai sus va trebui să plătiți 4 euro.


Citiți și:

Milano și Cinque Terre, buget de călătorie – cât am cheltuit în Italia în două săptămâni (septembrie 2018)


levanto cinque terre port
Portul din Levanto

Am folosit și feribotul pentru un day trip Levanto – Portovenere. Intenția nu a fost să rămân întreaga zi în Portovenere, dar mi-a plăcut atât de mult orășelul încât m-am întors în Levanto cu ultima navă disponibilă.

Biletul este de tip hop-on, hop-off adică include călătorii nelimitate în ziua respectivă între satele din Cinque Terre, Levanto și La Spezia, excepție făcând Corniglia, care nu are ieșire la mare. L-am achiziționat de la un chioșc în port, a costat 35 de euro și a meritat din plin. Priveliștea chiar e deosebită de pe mare, iar cei de la bord pornesc o înregistrare care povestește despre fiecare sat în parte și ce se vede pe țărm.

Pont: la plecarea din Levanto căutați să vă așezați în partea stângă a bărcii, e cea mai bună priveliște. Dacă luați feribotul dinspre La Spezia spre Cinque Terre, atunci partea dreaptă e de preferat.

https://www.instagram.com/p/BowPFeHlQy-/

În Monterosso al Mare puteți ajunge și pe jos, asta presupunând o drumeție de vreo șapte kilometri peste deal. M-am încumentat la așa ceva în prima mea zi și m-a lăsat complet epuizată, eu nefiind prea bună prietenă cu sportul în general. Am documentat „chinurile” prin care am trecut în articolul de aici.

În realitate, nu este un traseu chiar solicitant, erau mulți pensionari care-l făceau, iar peisajul este cu adevărat memorabil. Cred că am mai scris faptul că eu n-am înțeles cu adevărat expresia „mare de argint” până nu am văzut scânteierile Mării Ligurice în soarele amiezii.

levanto cinque terre
Clădiri vechi, flori și biciclete

Ce puteți vedea în Levanto

Pe lângă mersul pe jos (musai de ajuns pe Via Garibaldi) și admiratul fațadelor pictate ale clădirilor, Levanto găzduiește și un obiectiv aflat în Patrimoniul UNESCO, Loggia Medievale, construită cândva în secolul al XIII-lea.Un alt obiectiv notabil, Biserica Santa Maria della Costa e chiar mai veche de atât.

Și, dacă tot suntem la capitolul biserici, Chiesa di Sant`Andrea întâmpină vizitatorii cu o rozetă gotică faină tare aflată deasupra ușii principale. Una dintre cele mai importante posesiuni ale Chiesa di Sant`Andrea este potirul lui Henric al VII-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman. Cupa, însă, nu este pusă la dispoziția turiștilor decât cu ocazia unor evenimente speciale, iar eu n-am prins așa ceva în scurta mea ședere în Levanto.

loggia medievale levanto
Loggia medievale

Castelul medieval al orașului este perfect conservat, dar poate fi admirat doar din exterior căci este proprietate particulară. Turiștii se pot plimba, însă, prin Piazza Cavour, datând din secolul al XVI-lea, construită inițial ca o curte interioară a unei mănăstiri. Levanto încă inspiră o atmosferă medievală, iar ora exactă dată de clopot, ca pe vremuri, nu face decât să contribuie din plin la această ambianță.

Ce altceva puteți face în Levanto

Levanto are o plaja chiar decentă, destul de lungă și cu nisip fin, ceea ce nu-i chiar obișnuit în zonă. O porțiune este cu plată, amenajată cu umbrele și îngrădită, iar cealaltă parte este cu acces liber.

plaja levanto
Plaja cu plată

Mi-a plăcut lipsa micilor magazine ori bărulețe de pe plajă, dar posibil era din pricină de final de sezon, căci am fost în a doua jumătate a lunii septembrie. Și da, vremea încă era excelentă, apa tocmai bună de scăldat, iar cei mai împrieteniți cu sporturile acvatice își făceau de lucru la caiac ori stand up paddle. Ba, se pare că toamna târziu, atunci când vântul numit Libeccio începe a bate, Levanto devine un paradis pentru surferi.

Pentru cei care preferă a fi mai cu picioarele pe pământ, a fost amenajată o promenadă ce beneficiază inclusiv de o pistă de biciclete.

levanto plaja
Plaja din Levanto

Promenada se prelungește, urmând traseul vechii căi ferate, acum reamenajată, și duce până în satele vecine Bonassola și Framura. A ieșit un traseu pe coastă de până la cinci kilometri, cu tuneluri, golfulețe pustii și peisaje de pus în ramă. Nu vă faceți griji referitor la biciclete, sunt în Levanto magazine care închiriază. În caz că nu sunteți fani pedalat, traseul se poate face pe jos, iar din Bonassola, dacă nu vă mai țin picioarele, luați trenul. Durează 4-5 minute și vă costă cam 2 euro.


Dacă găsiți interesante articolele mele, nu uitați să vă abonați la blog. De asemenea, mă puteți găsi și pe Instagram sau Facebook.

levanto cinque terre
Levanto de sus. Cadrul natural e wow 🙂
plaja levanto
Plaja gratuită din Levanto
flori
Flori de vânzare în bazar
levanto cinque terre
Străzi de Levanto
loggia medievale levanto
Loggia medievale mai de aproape
piata italia
Din bazar
trinket market
De prin piață

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.