khlong ong ang walking street bangkok
Thailanda

Khlong Ong Ang Walking Street, cel mai nou obiectiv turistic din Bangkok

Chinatown sau Yaowarat, așa cum i se spune de către localnici, este unul dintre obiectivele turistice de căpătâi ale capitalei Thailandei și orice listă cu „ce să vezi în Bangkok” are Chinatown la loc de cinste. Nici nu-i de mirare, Yaowarat este un cartier plin de viață, de restaurante, de magazine, de alei întortocheate numai bune de explorat. Fără îndoială, aici găsești acel ceva ce dă farmecul unui oraș asiatic.

Însă puțină lume știe că în prelungirea Yaowarat se află un cartier mai puțin vizitat de către turiști și anume Little India sau Phahurat. Aici am testat eu mâncare bhutaneză la Little Bhutan, experiență despre care am povestit în acest articol. Dacă ajungi pe la Khlong Ong Ang Walking Street n-ar strica să faci o vizită și la Little Bhutan, nu-i ca și cum apuci să încerci prea des mâncare specifică micului regat din Himalaya.

Acest cartier Phahurat este și el pitoresc în felul lui, tot cu restaurante și piețe, atâta doar că nu se bucură de aceeași atenție din partea vizitatorilor precum vecinul Chinatown. Ei bine, Little India și Yaowarat sunt despărțite de Khlong Ong Ang, unul dintre cele peste 1500 de canale care străbat Bangkokul. Aici autoritățile din capitala Thailandei au decis a face curățenie și loc de promenadă, luând astfel naștere noul obiectiv turistic Khlong Ong Ang Walking Street.

khlong ong ang walking street bangkok
Artă stradală la Khlong Ong Ang Walking Street în Bangkok

Khlong Ong Ang Walking Street – de la cel mai murdar canal din Bangkok la proiect premiat internațional

Bine, am exagerat puțin în sensul că nu era el chiar cel mai murdar canal din oraș, dar cu siguranță era printre cele mai cele. Și nici nu prea avea cum să fie altfel când, timp de decenii, lumea a aruncat gunoaie menajere direct în apă. Dar ce zic eu decenii, pot la fel de bine să spun secole căci Khlong Ong Ang este aproape la fel de vechi precum Bangkokul.

Canalul Ong Ang a fost construit din ordinul Regelui Rama I la scurt timp după ce capitala a fost mutată la Bangkok, cândva la final de secol XVIII. Pe atunci făcea parte din rețeaua de șanturi de apărare a capitalei Siamului și în timp și-a dovedit utilitatea inclusiv în transportul de bunuri. Ba, la un moment dat, a fost și gazda unei piețe cu articole de olărie.

bangkok khlong ong ang walking street
Muzica ambulantă este peste tot la Khlong Ong Ang Walking Street Bangkok

În vremuri mai moderne, canalul găzduia doar mizerie și balaurii ceia de șopârle numite monitor lizards, iar în zona în care azi este Khlong Ong Ang Walking Street era o piață unde se găseau de vânzare tot felul de electronice și DVD-uri cu filme piratate. Nu prea puteai trece pe acolo fără să simți mirosul de canalizare, mai ales la anumite ore.

Azi, după câțiva ani de lucrări și milioane de baht cheltuiți, Khlong Ong Ang este de nerecunoscut. De fapt, Khlong Ong Ang Walking Street, cu zona de promenadă și muzicienii ambulanți mai că te duce cu gândul la un oraș european, nu la unul asiatic. Transformarea aceasta a fost apreciată atât de către localnici, cât și la nivel internațional, proiectul de reabilitare al canalului obținând premiul 2020 Asian Townscape Awards (ATA), alături de alte proiecte de succes din Coreea de Sud, Japonia și China.

Despre o transformare asemănătoare, Xinscheng Green Waterway din orașul Taichung din Taiwan, am scris aici.

khlong ong ang bangkok
Așa arată acum canalul, după ce a fost curățat. Poză de dinainte nu am.

Khlong Ong Ang Walking Street – cum ajungi și ce poți face acolo

Aflându-se chiar în prelungirea Chinatown, la Khlong Ong Ang Walking Street este ușor de ajuns dacă te afli prin zonă: pur și simplu mergi pe Yaowarat Road până dai de pod și gata, ai ajuns. Dacă te găsești într-o dispoziție mai leneșă poți lua metroul. Una dintre noile stații de pe linia albastră, MRT Sam Yot, este la doar 2-3 minute de mers pe jos de această nouă atracție turistică. Ieșirea 1 este cea spre care trebuie să te îndrepți pentru a merge la Canalul Ong Ang.

Clădirea stației de metrou Sam Yot merită și ea atenție și este un obiectiv turistic în sine, fiind considerată una dintrele cele mai frumoase stații de metrou din Bangkok, alături de Wat Mangkon, Sanam Chai și Itsaraphap. Este construită în stil arhitectural sino-portughez, stilul care era predominant în acest cartier pe vremea domniei Regelui Chulalongkorn, regele modernizator al Siamului.

mrt sam yot bangkok
Stația de metrou (MRT) Sam Yot din Bangkok. Este considerată una dintre cele mai frumoase stații de metrou din oraș.

Khlong Ong Ang Walking Street este gândită ca o distracție de weekend pentru întreaga familie astfel încât este deschisă doar de vineri până duminică, de la 5 după-amiază la 10 noaptea. Printre activitățile cele mai populare pe care le-am zărit acolo se numără ședințele foto cu arta stradală și datul cu kayakul pe canal. Zona de promenadă drăguț amenajată e și ea foarte apreciată căci așa ceva e mai rar într-un oraș deloc prietenos cu pietonii cum e Bangkok.

Deși la Khlong Ong Ang Walking Street e rost de street food thailandez și indian, pe mine atmosfera de acolo, ordonată, cu luminițe și cântăreți ambulanți, m-a făcut să mă simt ca în Europa, nicidecum n-am simțit atmosfera specific asiatică de haos și zgomote care mai de care. Pare sincer genul de piață de weekend care s-ar deschide în Amsterdam, de exemplu. Doar căldura tipic thailandeză și câte un miros mai pregnant mi-au amintit că mă aflu de fapt în Asia.


Dacă găsești interesante articolele mele, nu uita să te abonezi la blog. De asemenea, mă poți găsi și pe Instagram sau Facebook.

obiectiv turistic bangkok khlong ong ang
Khlong Ong Ang Walking Street Bangkok
street art bangkok khlong ong ang
Și mai multă artă stradală la Khlong Ong Ang Walking Street Bangkok
khlong ong ang walking street bangkok
Se vede că e pandemie și nu-s deloc turiști străini, totul e scris în thai, n-am văzut nimic în engleză.
khlong ong ang walking street kayak
Unul dintre punctele de închiriere kayak (am văzut două asemenea locuri). Nu mai rețin cât era, parcă 50 de baht.
khlong ong ang walking street
Sunt și bărulețe și cafenele la Khlong Ong Ang Walking Street
khlong ong ang walking street
Aici se mai aglomerase un pic
khlong ong ang walking street bangkok
Cealaltă parte a canalului nu este deloc așa animată.
khlong ong ang walking street bangkok
Kayak&Chill la Khlong Ong Ang Walking Street Bangkok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.