bangkok air
Culturale,  Personal

„Kahop” – invitație la o colecție de vloguri de călătorie vechi de aproape un secol

Arthur și Kate Tode au fost călători avizi și n-au ezitat a-și documenta călătoriile cu ajutorul a două camere de 16mm. Au început, pare-se, cu luna de miere (undeva în anii ’20) și nu s-au mai lăsat de călătorit și filmat până la moartea lui Arthur, când Kate a decis să doneze toate filmele către Penn Museum (Muzeul Universității din Pennsylvania).

Și-au spus Kahop, un amestec de „Kate” și porecla lui Arthur, „Hop”. Un fel de Brangelina, cu mult înainte ca nameblending-ul să fie o chestie. Și au făcut vloguri de călătorie cu mult înainte ca vlogurile să fie o chestie.

Pe Arthur și Kate Tode îi puteți găsi pe YouTube, colecția având câteva zeci de filmulețe, deși eu i-am descoperit inițial în altă parte, mai exact pe archive.org, la secțiunea video – Cultural & Academic Films.

Personal, cred că ce au lăsat ei în urmă e o comoară. Imaginați-vă călătorii filmate în ani ’30 în Singapore, Penang, China, Japonia, Caraibe, America de Sud, călătorii documentate în timpul celui de-al doilea război mondial în Europa, cum s-au plimbat și au văzut și au filmat țări care azi nu mai există sau și-au schimbat numele ori stăpânul ori granițele. Poate filmulețele lor vi se par învechite, mute, alb-negru, neclare, necinematice, ne-nuștiucum. Dar sunt făcute în anii ’30! Și ne arată o lume care azi ori nu mai e, ori e total schimbată.

 


Dacă vă plac poveștile citite aici, nu uitați să vă abonați pentru a fi primii care află când scriu ceva nou. Pentru aventuri povestite live, mă puteți urmări și pe Facebook sau Instagram.

2 Comments

    • Cristina

      Da, fix așa am gândit și eu: plin de istorie, o minunăție. Atât de fain și ne arată o lume atât de diferită…

      Heh, am o problemă cu gadgeturile în sensul că learning curve la mine durează o veșnicie :)) deci mai durează cu GoPro-ul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.