hotel sau hostel
Cazare,  Vacanță cu buget redus

Hotel sau hostel? 3 motive pentru care mă cazez uneori la hostel și cum poți avea și tu o experiență plăcută într-un hostel. Cu exemple.

Numai pe parcursul călătoriilor de anul trecut am stat așa: la hoteluri de 5 stele, în hosteluri, în apartamente AirBnb și la resorturi cu plajă privată. De-a lungul timpului m-am mai cazat în pensiuni, în boutique hotels, într-o fostă mănăstire fost orfelinat, în boatels, într-o fostă farmacie, în căbănuțe de bambus în mijlocul pădurii și în campinguri.

Fără a intra prea mult în detalii, preferatele mele sunt pensiunile (guesthouses) sau hotelurile de tip boutique și cele design ori cele care au o istorie interesantă, ceva ce le face unice. Dar am stat și mai stau uneori și la mult hulitele hosteluri.

spring river resort laos cazare cabane bambus
Cazare la căbănuțe în Laos la Spring River Resort

Hotel sau hostel? Este hostelul un baubau?

Dacă toată lumea e ok cu ideea de hoteluri luxoase sau resorturi nu știu de care, am sesizat că încă se mai strâmbă din nas la hosteluri. Chiar acum câteva luni am văzut niște comentarii negative pe un grup dedicat iubitorilor de călătorii. Lăsând la o parte faptul că fiecare călătorește cum poate și cum vrea, nu credeam că hostelul încă este un „piei, drace!” în viziunea multor turiști români.

Nu, nu mă refer la faptul că sunt persoane care nu s-ar caza în veci la hostel, e ok asta, cum ziceam, fiecare călătorește în stilul lui. De exemplu, pe mine momentan nu mă tentează vacanțele all-inclusive sau croazierele. În plus, cu toții avem o anumită limită atunci când vine vorba de intimitate sau confort.

Mă refeream, însă, la stereotipul conform căruia la hostel e musai să stai cu alți 20 de oameni în cameră, e musai să miroși ciorapii altora, e musai să ți se fure din bagaje, e musai să fie murdar și e musai să fie numai oameni de proastă calitate.

Ei bine, nimic din tot ce am enumerat mai sus nu e musai și eu, deși nu mai stau la hostel prea des, aleg totuși o astfel de cazare din când în când. Iar în articolul de astăzi îți spun de ce și am să-ți dau și câteva idei care să te ajute să alegi un hostel potrivit ție și unde poți avea o experiență plăcută. Asta dacă vei avea vreodată curiozitatea de a testa unul.

https://www.instagram.com/p/B3iwyYlHymS/

1.Stau la hostel pentru că sunt zgârcită

Când am început a călători nu-mi permiteam altceva decât hosteluri. Pentru cei ce mă cunoșteau era practic un dublu eșec: „vai, pleci singură, nu te bucuri de nimic așa, fără cineva lângă tine” și „vai, stai cu alții în cameră, nu aș putea”. Știi vorba ceea cu gura lumii. Așa că am lăsat gura lumii să vorbească, eu am continuat să călătoresc singură și să stau la hostel. Pentru că altceva nu-mi permiteam atunci.

Eram încă studentă sau abia terminasem, nu prea aveam bani și trebuia să prioritizez. Mi-am pus deci întrebarea: ce e mai important pentru mine, să stau la un hotel decent, dar doar să mă învârt pe acolo, să văd totul pe dinafară și să fac practic nimic sau să stau într-un loc mai ieftin, dar să-mi rămână bani pentru diverse experiențe și să vizitez ceva?

Am ales fără ezitare a doua variantă. Un principiu pe care l-am aplicat mereu de atunci: la o cazare mai nu știu cum pot renunța, dar la experiențe memorabile niciodată. Așa că stăteam într-un dormitor comun la hostel, dar mergeam să văd Cina cea de Taină, de exemplu. Pentru că priorități.

De ceva vreme nu mai am limitarea aceasta financiară. Sigur, nu sunt bogată. Doar că îmi permit o cazare faină și să fac și destule activități pe care mi le doresc în călătorii. Cu toate acestea, uneori aleg un hostel pentru că pur și simplu nu vreau să dau prea mulți bani pe cazare. Cu cât îmi rămân mai mulți bani, cu atât pot merge în mai multe călătorii sau pot face mai multe lucruri. Zgârcită, am zis!

hotel sau hostel refillnow bangkok piscină
Mica piscină de la Refillnow! Hostel din Bangkok
2.Stau la hostel pentru socializare

Iaca paradox: „cum, tu călătorești singură, dar vrei socializare?”. Cam da. Oamenii care călătoresc singuri nu sunt niște sălbatici.

Da, îmi place să merg de una singură peste tot pentru că sunt destul de independentă (sau egoistă, dacă vreți) și nu îmi place să fac compromisuri. Și pentru că mi se pare absurd să stau să aștept că alți oameni să aibă timp sau chef sau bani pentru ca așa să apuc și eu să merg în vacanță.

Țin minte că acum niște ani plănuisem cu jumătatea-mi de atunci să mergem la Amsterdam. Numai că el a fost trimis de urgență undeva de către compania la care lucra, chiar înainte de plecare. Ce-am făcut eu? Am plecat la Amsterdam de una singură. Și a fost o excursie excelentă.

Dar asta nu înseamnă că nu-mi place să cunosc oameni. Și hostelurile îmi plac tocmai pentru că au acele spații comune unde poți interacționa cu alți călători. E un mod excelent de a schimba impresii, de a cunoaște oameni de prin toate colțurile lumii, de a afla despre așa-numitele „hidden gems” sau de a împărtăși din aventuri.

Și cel mai fain e că interacțiunea aceasta nu vine cu angajamente ulterioare. Adică dacă întâlnesc pe cineva la hostel și beau o bere și mă întind la povești nu înseamnă că a doua zi ieșim la explorat împreună. Practic, sunt cele mai bune părți din ambele lumi: este și independență totală în ceea ce privește programul și activitățile din călătorie, dar este și rost de socializare. Pentru mine asta e win-win.

hotel sau hostel refillnow hostel bangkok
Refillnow! Hostel Bangkok plin de verdeață
3.Stau la hostel pentru că am stat la cămin în studenție

Și prin asta vreau să adresez problema intimității. Adică înțeleg perfect partea asta, unicul motiv pentru de cele mai multe ori aleg un hotel este legat de importanța spațiului personal. Sunt copil unic, sunt nepot unic, știu ce înseamnă nevoia de intimitate și de un loc doar al meu.

În plus, în general în călătorii, la finele unei zile super pline, petrecută în căldură și umiditate ridicată, de cum intru în cameră arunc toate hainele și mă arunc direct sub duș, iar apoi stau doar în prosop. Ceea ce la hostel nu se prea poate. Dar în studenție am stat la cămin. Din proprie alegere. Și a fost cea mai frumoasă parte a studenției mele, am amintiri și povești să-mi ajungă o viață, nu aș da anii ăia pentru nimic în lume.

Știi ce înseamnă statul la cămin? Înseamnă o cămăruță împărțită cu alți oameni. Cel mai adesea eram patru. Oameni pe care nu-i cunoșteam. Eu, de exemplu, am stat în vreo șase cămine de-a lungul timpului, căci unele se închideau pe timpul verii și trebuia să ne mutăm. Aproape fiecare mutare a însemnat alți colegi de cameră, alți oameni necunoscuți.

Deci am „antrenament” la a împărți camera în acest mod. Și, sinceră să fiu, cred că oricine a fost într-o tabără, oricine a stat într-un cămin studențesc, oricine a fost vizitat de rude îndepărtate pentru o anumită perioadă, are acest antrenament. Că vrem sau nu să-l aplicăm și în vacanțe e, desigur, decizia fiecăruia.

cazare hostel paper plane malaysia kuala lumpur
Hostelul Paper Plane din Kuala Lumpur, Malaysia, este foarte artsy

La hostel diferitele tururi și activități sunt mai ieftine

Acesta nu este un motiv pentru care eu aleg hostelurile, de aceea nici nu l-am trecut la numărătoare. Nu am rezervat niciodată un tur de la un hostel așa că nu îți pot da niciun fel de detaliu din propria experiență.

Între noi fie vorba, nici de la hoteluri nu-mi amintesc să fi rezervat excursii prea des. Sunt una sau două excepții, cum ar fi Negombo, unde am ajuns din întâmplare, fără a avea temele făcute despre oraș, astfel încât a apela la cei de la hotel mi s-a părut cea mai bună variantă. În general, însă, dacă am vrut ceva anume, am apelat direct la o agenție de turism, cum a fost în cazul excursiei de o zi din Zona Demilitarizată din Coreea de Sud sau cea în care am ajuns la Al Zubarah în Qatar.

Însă dacă ești cu un buget limitat, poate fi un motiv pentru a alege un hostel. Sigur, nu știu ce calitate este, în sensul că da, vezi aceleași lucruri ca toți ceilalți, dar nu știu timpul alocat și nici numărul de persoane care participă. Adică prețul ăla mult mai mic trebuie să fie justificat cumva. Dar poate fi o opțiune.

cazare hostel loosha hostel taichung taiwan
O parte din spațiul comun de la Loosha Hostel din Taichung

Cum să ai o experiență plăcută la hostel

Dacă n-ai stat niciodată la un hostel și te-ai decis a încerca și varianta aceasta de cazare, am să las mai jos câteva sugestii care te pot ajuta să ai o experiență pozitivă.

Nu alege chiar cel mai ieftin hostel

Okay, optezi pentru un hostel în detrimentul unui hotel pentru că vrei să faci niște economii, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l alegi pe cel mai ieftin din oraș. Este important să ai un anumit grad de confort, este important să fie curat, să fie într-o zonă bună, să îți ofere o anumită siguranță. Așa că nu prețul trebuie să fie cel mai important criteriu de selecție al cazării.

Și un detaliu important, care ține de intimitate: multe hosteluri au camere private sau duble. Iar pentru călătorii solo și dormitoarele comune pot oferi un pic de intimitate, dacă alegi camerele potrivite: sunt dormitoare doar pentru fete, sunt dormitoare cu 4 paturi, cu 6, cu 12 sau mai multe. Evident, cu cât mai multe persoane într-o cameră, cu atât mai ieftin.

Hostelurile mai noi au perdeluță la fiecare pat și poți dormi și-n fundul gol acolo după perdeluța ta, dacă asta dorești. Japonezii au inventat hostelurile capsulă care acum sunt peste tot, acolo iar ai intimitate, chiar dacă nu cine știe ce spațiu. Iar în ultimii ani a prins conceptul de poshtel, o combinație de hostel cu un pic de glam. Nici alegerea unui boutique hostel nu e rea, acestea de obicei având un număr mai mic de paturi și camere.

hotel sau hostel curtea refillnow bangkok hostel
Prin curte pe la Refillnow! Hostel Bangkok

Citește recenzii

Asta e valabil pentru absolut orice tip de cazare, nu doar hosteluri. În general recenziile sunt sfinte. Nu, doar faptul că are nota 9 ori 8.5 pe Booking sau Tripadvisor sau Google Reviews nu e suficient, mai ales în cazul hostelurilor. Fiecare avem propriile criterii, în funcție de vârstă, personalitate sau stilul de a călători și trebuie să citim ce au spus alții înaintea noastră pentru a vedea dacă ni se potrivește hostelul respectiv au ba.

Poate unii dau nota 5 pentru că hostelul nu are uscător de păr, pentru alții asemenea detalii sunt irelevante. Am un prieten care nu ia în considerare cazarea respectivă dacă cineva s-a plâns că e prea cald și aerul condiționat nu funcționează cum trebuie. Pentru mine asta nu contează. Dar tocmai de aceea trebuie să citim recenziile: pentru a vedea ce s-a spus despre lucrurile care ne interesează pe noi. Deci da, atenție la recenzii. Mereu.

Pont: am văzut că pe Booking se poate căuta în reviews după un cuvânt cheie, poți alege dintre cele mai comune căutări sau poți apăsa pe lupă și scrie un cuvânt cheie care te interesează pe tine. Eu, de cele mai multe ori, indiferent de tipul cazării, caut detalii despre „safe” sau „safety” pentru că sunt călătoare solo și mă interesează mult acest aspect. De asemenea, nu te opri la a căuta recenzii pe un singur site.
cazare hostel paper plane kuala lumpur malaysia
Paper Plane Hostel din Kuala Lumpur
Amplasarea

Pentru mine ăsta e, cred, cel mai important criteriu atunci când aleg unde stau. Pentru că este criteriul care determină și alte lucruri importante precum siguranța sau banii cheltuiți ori economisiți pe transport în timpul vacanței.

Dacă am pe listă vizitarea anumitor obiective și transportul în comun este scump, atunci prefer un hostel în zona centrală în dauna unui hotel de 3-4 stele de unde fac 1-2 ore dus-întors în fiecare zi. Pierd și timp și poate ajung la aceiași bani adunând cheltuielile cu transportul în comun. Dacă vreau liniște și pace și să stau într-un cartier mărginaș din care știu că nu voi ieși zilnic, atunci aleg o cazare pe care o cred eu potrivită ocaziei.

Referitor la siguranță, eu încerc să nu stau lângă gări. Știu, pare cumva paradoxal, adică astea sunt considerate zone bune pentru că ai acces la transport spre centrul orașului, spre alte orașe, ba chiar și spre aeroport. Dar, din experiența proprie, zona gărilor atrage cele mai dubioase personaje. Sunt și excepții, desigur, am experimentat chiar eu una în Taiwan.

Însă în general nu m-aș caza nici plătită chiar lângă Gara de Nord din București sau Milano Centrale ori Termini din Roma, ca să dau doar trei exemple. Da, la 1-2 stații de tramvai/autobuz nicio problemă, dar chiar peste drum de gară nu, mulțumesc.

loosha hostel taichung taiwan
O parte din spațiul de socializare de la Loosha Hostel Taichung
Alte lucruri importante de care să ții cont atunci când alegi un hostel:

Nu alege un party hostel. Asta dacă nu urmărești intenționat genul ăsta de cazare, desigur. Cum știi că e destinat petrecăreților? Majoritatea au în nume mențiunea de „party hostel”, iar dacă nu, afli sigur citind recenziile. O mică mențiune: dacă un hostel organizează pub crawls nu înseamnă că e musai un party hostel, foarte multe locuri „cuminți” organizează și asemenea activități (la care chiar îți sugerez să participi din când în când).

Atenție la hostelurile cu recenzii foarte puține. Aici poți să ai noroc: poate fi un hostel nou și foarte fain, dar care n-a apucat să adune prea mulți clienți. Ori poate fi unul nou, dar cam nașpa. Sau unul vechi, dar recondiționat și redenumit. Studiază bine pozele, vezi dacă apar informații și pe alte site-uri și ce zic alți călători despre.

Ore stricte de check-in si check-out. De ce spun asta? Pentru că dacă este un hostel la care te poți caza la orice oră e fain dacă ești tu cel care sosește, dar nu e la fel de fain dacă ești deja într-unul dintre dormitoare și la trei dimineața vine un icsulescu să se cazeze. Să vezi atunci foșneală de bagaje și somn pierdut și deci o zi pe care o începi cât se poate de morocănos.

Lucruri mărunte, dar importante: să ai priza lângă pat; să ai lumină individuală; să ai dulapul propriu. Dacă vizitezi un oraș scump și intenționezi să nu mănânci în oraș, vezi să aibă bucătărie cât de cât utilată. Verifică la recenzii dacă ți se oferă prosop și dacă este gratuit sau contra cost. La fel și cu lenjeria de pat (da, am auzit cazuri în care se cer bani pentru „închirierea” lenjeriei de pat).

5 hosteluri la care m-aș caza și mâine

Ca să vezi că există și hosteluri faine, îți arăt azi (doar) 5. La unele am stat, la altele am avut amici cazați sau m-aș caza chiar și mâine.

Disclaimer: nu sunt link-uri afiliate, nu câștig și n-am câștigat nimic din a vorbi despre niciun hotel sau hostel despre care am scris până acum în categoria cazare. Este și cazul acestui articol.
refillnow hostel bangkok
Refillnow! Hostel Bangkok. Foto de aici.
Refillnow! Hostel Bangkok

Hostel cu piscină? Da, vă rog! Când m-am mutat în Bangkok, până mi-am găsit locșorul meu, am stat la două hoteluri și la acest hostel. Surprinzător, de hoteluri am uitat, nici nu le mai țin minte numele, doar zona aproximativă, dar Refillnow! mi-a rămas în minte. Am stat la ei în jur de 10 zile și țin minte că era mereu, dar mereu, extrem de curat și au multă verdeață. Plus staff-ul filipinez teribil de amabil și apa de băut oferită gratuit oaspeților pe parcursul zilei.

Nu știu în ce măsură s-au schimbat de atunci, au trecut totuși peste 6 ani, deși văd că nu stau rău cu notele pe site-urile de profil. Ce nu s-a schimbat e amplasarea, care nu e chiar aproape de BTS (sky train), cam la 2.5 kilometri. Stând aici am luat prima dată un autobuz în Bangkok – pentru a ajunge la sky train, și am experimentat prima dată o piață locală thailandeză, fără urmă de turiști. Mai este și mult street food ieftin și bun în apropiere.

paper plane hostel kuala lumpur
Paper Plane Hostel Kuala Lumpur. Foto de aici.
Paper Plane Hostel Kuala Lumpur

Acesta este al doilea hostel la care am stat de când sunt în Asia, la ceva ani distanță de primul. Am ajuns la Paper Plane dintr-o întâmplare: în prima mea excursie în capitala Malaysiei m-am împrietenit cu o olandeză în timp ce făceam turul Dark Cave de la Batu Caves. Ea era cazată aici și mi-a povestit de un băruleț fain, un fel de hidden gem, aflat chiar lângă hostel și care nu fusese deschis demult, erau numai localnici pe acolo și oaspeții de la Paper Plane.

Am fost apoi la băruleț, mi-a plăcut, mi-a plăcut și hostelul, amenajat într-o casă colonială veche de peste 100 de ani, cu o terasă nouă drăguță, plină de plante. Este undeva în partea liniștită a orașului, pe o alee neaglomerată, cam la 5-10 minute de mers pe jos de metrou, lângă o stație de poliție. La următoarea tură de Kuala Lumpur m-am și cazat aici câteva nopți și n-am a mă plânge de nimic.

loosha hostel taichung
Recepția de la Loosha Hostel Taichung
Loosha Hostel Taichung

Ultimul hostel la care am stat, în mai anul trecut, în cel de-al doilea oraș că mărime din Taiwan este Loosha Hostel. Am să scriu un articol separat în care voi descrie mai pe larg experiența mea la ei, dar în principiu n-am nimic negativ de comentat. Mi-am încălcat cumva principiul de a nu sta chiar lângă gară și mă bucur că am făcut-o, a fost una dintre surprizele plăcute din punctul ăsta de vedere.

Micul dejun inclus în preț este mic dejun adevărat, nu cereale cu lapte ori un croissant cu suc de portocale. Este o masă în toată regula. Au dormitoare comune, camere duble și family-size și este foarte curat. Loosha Hostel este în zona veche a orașului, supranumită Little Kyoto. Autobuze, gara de tren și autogara de unde se ia busul spre Sun Moon Lake sunt toate la câteva minute de mers pe jos.

two pillows hostel sliema malta
Two Pillows Boutique Hostel, Malta. Foto de aici.
Two Pillows Boutique Hostel Malta

Nu am fost până acum în Malta, era cât p-aci în decembrie trecut, dar am ales a merge în vizită la amicul P. în Anglia rurală. Așa că azi m-am jucat un picuț de-a „dacă aș merge în Malta și aș sta la hostel” și așa am dat de Two Pillows Boutique Hostel, aflat în Sliema. Din ce văd pe site-ul lor, au atât dormitoare comune, cât și garsoniere.

Pe booking au o notă de 9.3 din peste 1200 de recenzii, dară nota singură nu-i suficientă, cum am zis: trebuie citite, să vezi dacă e locul potrivit pentru tine. Par a fi foarte aproape de feribot și autobuz, iară „pièce de résistance” este un mini-centru de înfrumusețare cu saună și jacuzzi. Se pare că accesul este permis și celor care se cazează în dormitoare, dacă rezervă direct de pe site-ul Two Pillows.

ama hostel bangkok
Ama Hostel Bangkok. Foto de aici.
Ama Hostel Bangkok

Din categoria „hostel, hostel, dar eu pe Instagram ce postez?”, am găsit Ama Hostel din Bangkok. Cu toată nepriceperea mea la Instagram și pozat, tot sunt capabilă să recunosc potențialul fotogenic al unui loc. Mai ales când acesta e atât de evident încât mai-mai că-mi scoate ochiul. La Ama Hostel n-am stat, dar văd că nu o duc rău din punctul de vedere al recenziilor: o medie de 9 din aproximativ 300 de review-uri.

Ama Hostel este într-o zonă liniștită de la capătul Chinatown, cartierul din Bangkok despre care toată lumea îți va spune că-i musai de ajuns măcar o dată. Este și în apropierea celor mai căutate obiective turistice din capitala Thailandei: Grand Palace, Wat Pho sau Wat Saket (Golden Mount). Și, evident, nu-i departe de Khao San Road, celebrul centru al distracției din Bangkok.

Sursa foto.


Dacă găsiți interesante articolele mele, nu uitați să vă abonați la blog. De asemenea, mă puteți găsi și pe Instagram sau Facebook.

8 Comments

  • o femeie

    la hostel nu am stat inca. Noi suntem 3 asa ca inchirierea de aprt. a fost potrivita noua, ca pret ajungem cam la fel.
    De cateva ori insa m-am uitat la hostel pt ca au avantajul locatiilor bune.

    P.S. la cel din Malta, Sliema, noi am inchiriat aprt vreo 3 stradute mai colea.

    • Cristina

      Și cum era zona acolo în Sliema? Era ok să ai cazare în zonă? Întreb pentru că mi-e foarte greu să scriu despre un loc în care nu am stat sau ceva ce nu am văzut, să scriu bazat doar pe poze și pe notele de pe site-uri gen booking. Știu că și când scriu despre locurile în care am stat chiar eu tot e subiectiv, dar atunci măcar scriu din ce am văzut eu. Așa că mă interesează să știu dacă e ok sau nu locul, să nu mint lumea pe aici 🙂

      Da, și eu cred că pentru o familie și o gașcă de prieteni apartamentele sunt mai potrivite. Știi unde am văzut familii la hosteluri? În Asia. În Taichung, la hostelul la care am stat, erau și camere family size și chiar am văzut familie cu copii.

    • o femeie

      Sliema e zona vesela, animata, sunt terase langa terase fix la malul marii, si multe barcutze.
      Mie mi s-a parut murdara dar asa e toata Malta, localnicii sunt neglijenti ca oricum vin continuu turisti.

      • Cristina

        Din păcate, puține sunt locurile turistice și curate. Eu n-am mai fost în Roma de vreo 12 ani, dar a fost o prietenă acum 2 ani și zicea că e foarte murdar. La fel și prin Thailanda, mergi prin locuri extraordinare și la 10 minute de mers pe jos e o adevărată groapă de gunoi.

  • Duduia Magda

    Ai văzut seria “Hostel”? Eu am văzut toate cele trei filme și i-am obligat și pe alții să se uite la ele. Ce a rezultat de aici? Pe lângă insomnii și coșmaruri, teama patologică de hostel.

    Pe de altă parte, am văzut fotografii și am auzit povești din care rezultă că această posibilitate de cazare poate aduce cu sine o experiență foarte plăcută. Spre exemplu, poți cunoaște niște oameni foarte mișto.

    • Cristina

      Ai văzut Psycho sau serialul Bates Motel? După astea nici la hotel nu mai stăm :))) Să știi că din multe alte puncte de vedere ești mai safe la un hostel decât la un hotel de lux (de exemplu atacurile teroriste din Sri Lanka de anul trecut s-au petrecut la biserici și hoteluri de lux).
      E fain și la hostel, dar nu e pentru toată lumea, clar. Și gusturile oricum se schimbă în timp așa că…e ok oricum ne simțim noi bine.

    • Cristina

      Da, da, pensiuni, B&Bs locale, e un mod mult mai fain de a experimenta un loc și ajuți mult mai mult economia locală decât dacă stai într-un mare lanț hotelier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.