doha qatar museum of islamic arts
Qatar,  Utile

Cum am ajuns să vizitez Qatar. Detalii despre Programul Qatar Stopover.

Anul trecut, în timp ce mă uitam pe site-ul celor de la Qatar Airways căutând bilete spre București, mi-a atras atenția un îndemn de pe pagină, care suna cam așa: „add a stop in Doha”. Nu aveam nicio intenție să merg în Qatar, dar dacă tot se ivea ocazia am zis să văd despre ce este vorba, cum îi șade bine oricărui om pasionat de călătorii.

Citisem destule despre ritmul nebun în care se construiește în Qatar și trebuie să recunosc faptul că nu toate articolele erau măgulitoare, mai ales când venea vorba despre condițiile muncitorilor. Dar citisem și multe articole pozitive, legate de investițiile enorme făcute de stat în vederea organizării Campionatului Mondial de Fotbal din 2022 și în vederea transformării capitalei, Doha, într-un oraș atrăgător pentru turiști.

Așa că am căutat să văd care e, domnule, povestea cu „adaugă o oprire în Doha”! Am dat, astfel, de Programul Qatar Stopover.

https://www.instagram.com/p/B5gBCUBn1bM/

Ce presupune Programul Qatar Stopover

În încercarea de a atrage turiști, Qatar-ul a luat tot felul de măsuri: a introdus visa on arrival, apoi a scos vizele pentru un număr semnificativ de țări, a oferit tururi gratuite de oraș pasagerilor aflați între două avioane, iar acum recurge la programe precum Qatar Stopover.

Acesta din urmă permite celor interesați o escală în Doha de cel mult patru nopți și oferă reduceri semnificative la anumite hoteluri, toate de 4 sau 5 stele. Practic, dacă rămâneți doar o noapte, puteți sta într-un hotel de 4 stele cu $23 sau într-unul de 5 stele cu $28. Paradoxal, prețul crește direct proporțional cu durata șederii. Astfel, pentru patru nopți veți plăti $165 la un hotel de 4 stele și $210 pentru unul de 5 stele. Toate prețurile sunt pentru o cameră dublă.


Citiți și:

De una singură în Doha. Impresii după 5 zile petrecute în Qatar.


Puteți alege escală la dus sau la întors, după cum vă este mai convenabil. Ofertele hotelurilor din acest program includ doar cazarea, fără micul dejun ori alte beneficii.

Atenție: se pare că Programul Qatar Stopover este valabil doar până la finele anului 2020. Practic, ultima noapte pe care o puteți petrece în Doha prin această ofertă este 31 decembrie 2020.
Cum faceți rezervarea prin Programul Qatar Stopover?

Mai întâi căutați zborul care vă interesează pe site-ul oficial Qatar Airways. Eu, de exemplu, caut Bangkok – București. Dus pe 1 iunie, retur pe 10 iulie. Apăs pe „add a stop în Doha” și aleg opțiunile care îmi convin: vreau escala la dus și vreau să stau 4 nopți. Am ales escala la dus pentru că știu că va fi teribil de cald în iunie, dar în iulie va fi și mai și. Plus, la întoarcere e mult mai probabil să fiu complet falită așa că e mai bine să-mi fac mini-vacanța când încă nu-mi dau lacrimile uitându-mă în contul bancar.

programul qatar stopover bilet avion
Adăugați o escală în Doha

După ce cumpărați biletul de avion intrați pe site-ul Discover Qatar, secțiunea Stopover și introduceți datele de călătorie pentru a vedea hotelurile disponibile. Eu am sa trec data de check-in 1 iunie și faptul că stau 4 nopți. Apare acum o listă de hoteluri din care pot alege. Este, însă, o problemă: sunt hotelurile, sunt descrierile, este prețul. Însă nu este trecută locația exactă și nici recenzii nu sunt așa că nu prea știe turistul la ce să se aștepte.

qatar stopover escala in doha
Introduceți datele de călătorie și se va afișa lista cu hoteluri disponibile
Sfatul meu este ca după ce ajungeți la această etapă să mergeți spre booking.com sau alt site în care aveți încredere și să verificați recenziile hotelurilor care vă interesează.

Eu sar peste acest pas pentru că știu deja unde vreau să stau: aleg același hotel de data trecută, Al Najada by Tivoli. E chiar peste drum de Souq Waqif, foarte curat și ospitalitate fantastică.

După ce v-ați decis asupra unității de cazare apăsați „book now”, introduceți datele solicitate, plătiți și asta e tot. Hotelul se plătește în momentul rezervării, nu există varianta de a plăti când ajungeți acolo. Există, însă, posibilitatea de a anula și de a primi banii înapoi minus o taxă de rezervare.

Pont: atenție când alegeți datele de călătorie, vinerea și sâmbăta este weekend în Qatar. Asta înseamnă că vinerea fie sunt multe obiective închise, fie se deschid după ora 1 sau 3 după-amiaza.

https://www.instagram.com/p/B57YpsXpQ1O/

Condiții de călătorie pentru cetățenii români care vor să viziteze Qatar

Înainte de a face rezervările, trebuie să știți că vă trebuie viză dacă aveți pașaport temporar, iar perioada de valabilitate minimă a documentului trebuie să fie de 6 luni.

Dacă aveți pașaport electronic simplu (pe 5 sau 10 ani), nu aveți nevoie de viză pentru o ședere de până la 90 de zile, doar veți primi ștampila la intrarea și ieșirea din Qatar. Și în acest caz valabilitatea pașaportului trebuie să fie de minim 6 luni. Pentru orice modificări care pot apărea consultați și site-ul MAE, secțiunea Condiții de Călătorie.

De asemenea, la intrarea în țară vi se vor preleva amprentele. În general controlul de pașapoarte merge repede. Când am fost eu, în noiembrie 2019, am fost singura din tot avionul care nu s-a dus la tranzit. Ofițerul mi-a pus câteva întrebări de bun simț (dacă sunt în vacanță sau cu lucrul, câte zile stau) și apoi mi-a urat bun venit în Qatar.

Pont: excursiile oferite prin intermediul Discover Qatar mi se par scumpe, dacă vreți să faceți diferite activități în timpul escalei mai bine apelați la Klook.com sau la Ayna Tickets. Sau întrebați la hotel. Sau contactați una dintre zecile de agenții pe care le găsiți la o simplă căutare pe Google.

Dacă găsiți interesante articolele mele, nu uitați să vă abonați la blog. De asemenea, mă puteți găsi și pe Instagram sau Facebook.

2 Comments

  • Cristina Maier

    Foarte util articolul! Imi doresc sa folosesc Qatar la anul, pentru zborul.spre Bali. Interesanta varianta cu stopul, macar pentru o noapte, si, bine punctat, in drum spre vacanta si nu la intoarcere:))
    De abea astept sa citesc si celelalte articole!

    • Cristina

      Sper să mai aibă acest program și anul viitor, momentan spun că la 31 decembrie 2020 se încheie. Dar vor fi alte metode de a face o escală în Doha cu siguranță. O noapte/2 zile pline merită cu prisosință 🙂 Vezi că am o arhivă și cu articole despre Bali, deși nu prea multe, sper să scriu câteva articole în zilele următoare 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.