Coronavirus plus Thailanda egal love?
Am chibzuit mult dacă să scriu acest articol sau nu. Întâi, pentru că eu nu-s cea mai obiectivă dintre persoane, fiind ipohondră și, de regulă, deloc fan al chinezilor zilelor noastre. Apoi, pentru că nu știu nimic despre medicină și epidemii și n-am nici măcar cunoștințe care să lucreze într-un asemenea domeniu în Thailanda, astfel încât doar aș recicla ce spun alții.
Și, în ultimul rând, pentru că mi s-a părut că ar fi un articol de cea mai proastă calitate, tip clickbait, scris doar pentru a atrage și eu vizualizări timp de o zi sau două. Ori, mi-am promis că nu voi crea genul acela de conținut, chiar dacă rămân cu 10 vizitatori pe zi pentru totdeauna.
Totuși, iată că-l scriu acum, anulând astfel tot ce am zis mai sus. Mi-am luat inima în dinți și m-am apucat a scrie pentru că de câteva zile chiar sunt întrebată despre asta, atât de către prieteni îngrijorați, cât și de către simple cunoștințe care au în plan o vacanță în Thailanda sau Asia. Și cum mă aflu chiar aici, am zis să vă relatez cum se văd lucrurile de la fața locului, fără a pretinde că dețin cine știe ce informații. Pe astea tot din presă mi le iau, ca voi toți.
Ce este coronavirusul 2019-nCov?
Cred că deja puteți da extemporal din informația asta, fără îndoială fiecare articol pe care l-ați citit a inclus și aspectul acesta. Pe scurt, este vorba despre o familie de virusuri întâlnită frecvent la animale. Uneori se întâmplă ca virusul să treacă bariera dintre specii, infectând astfel și oamenii.
Banala gripă este cauzată de un agent patogen din această familie, la fel și mai serioasele SARS ori MERS.
Acest nou coronavirus a fost botezat 2019-nCoV (sau „novel coronavirus”) și a apărut pentru prima dată în Wuhan, Provincia Hubei, China. Virusul este foarte agresiv, poate provoca insuficiență respiratorie, pneumonie, insuficiență renală și chiar moartea.
Au murit, până la ora la care scriu acest articol, 106 oameni, iar numărul, cel mai probabil, va crește în zilele următoare. Toate decesele s-au înregistrat în China, majoritatea în provincia de origine a virusului, Hubei. Nu există niciun vaccin momentan. Cele mai multe victime sunt persoane în vârstă, cu un sistem imunitar slăbit și care deja sufereau de diverse afecțiuni.
Printre simptome se numără febră, tuse seacă, dificultăți respiratorii. Perioada de incubație este cuprinsă între o zi și 14 zile, deși se pare că media generală ar fi între 3 și 7 zile, conform unor declarații făcute azi dimineață. Important de reținut este faptul că persoanele infectate sunt contagioase chiar și în perioada în care nu prezintă simptome. Asta face dificilă izolarea virusului, iar acele scanere de temperatură de la aeroport devin ineficiente în cazul persoanelor asimptomatice.
Cum să ne păstrăm sănătatea mintală zilele acestea?
Până la sănătatea trupului, să vedem cum facem să nu o luăm razna. Da, am văzut și eu toate filmulețele acelea care circulau pe internet cu oameni care cad din picioare. L-am văzut și pe cel cu presupusa asistentă care spunea că sunt peste 90.000 de cazuri acum câteva zile (opinie, apropo, împărtășită și la case mai mari, de către experți în sănătate publică din UK, conform acestui articol). Am văzut și filmulețul cu acel tânăr, la fel de vizionat și am văzut și articole ori videoclipuri panicarde cu „VIRUSUL UCIGAS” în titlu.
Am citit și teorii ale conspirației cu Bill Gates, cu virusul scăpat din laboratorul destinat a studia patogeni periculoși din Wuhan ori comentarii cu citate din Biblie, menite a ne spune că apocalipsa se întâmplă. Am avut și schimburi de mesaje cu prieteni în care ne spunem că „vom muri cu toții!”
Mai sunt îndoieli legate și de onestitatea guvernului chinez atunci când iese cu declarații legate de gravitatea situației. Îndoieli justificate după povestea cu SARS, când au încercat a ascunde ceea ce se întâmplă. Și pentru că e în manualul „Cum să faci comunism?” să mușamalizezi diverse.
Numai ce am enumerat aici, în aceste paragrafe de mai sus, arată cât de bombardați suntem cu tot felul de informații și teorii, mai mult sau mai puțin verificabile. Asta pe lângă tot ceea ce vine de la mass-media tradițională, care are ca datorie informarea cât mai corectă a publicului.
Adevărul e că nu știm prea multe,
Dar știm mai multe decât acum o săptămână. Știm cum se transmite, care sunt simptomele, perioada de incubație, cum să ne protejăm. Și cu cât vom ști mai multe, cu atât vom fi mai calmi, căci nu degeaba se spune că informația e putere. Situația în timp real poate fi urmărită inclusiv pe acest site făcut de cei de la John Hopkins University.
Continuați să vă informați din surse considerate de încredere, care verifică înainte de a scrie ceva și care nu consideră știri ceea ce visează noaptea. Renunțați, măcar pentru vreo două săptămâni, a citi presa de senzație care se hrănește din poze cu țâțe, scandaluri cu pseudo-vedete și dezastre naturale ori epidemii. Stați cu ochii pe ce spune CDC și pe declarațiile Organizației Mondiale a Sănătății.
Thailanda, în prima linie?
Thailanda este prima țară din afara Chinei care a raportat cazuri de pacienți purtători de 2019-nCov și este, totodată, țara cu cele mai multe cazuri, exceptând China: 14 la ora la care scriu. Nu este de mirare, căci se pare că aproximativ 7000 de oameni au ajuns în Thailanda din Wuhan doar în luna ianuarie (sursa). Doar din Wuhan, nu din întreagă Chină. Anual, în Thailanda ajung peste 10 milioane de turiști chinezi.
Din cei 14 pacienți, 13 sunt chinezi veniți în vacanță. O singură thailandeză a fost diagnosticată cu acest coronavirus și se pare că l-a contractat chiar în Wuhan, de unde a revenit după vacanța de Anul Nou. Nu s-a înregistrat niciun deces, ba unii pacienți au fost deja externați. Și, cel mai important, nu s-a descoperit momentan niciun caz de transmitere în afara vreunei legături cu Wuhan sau China: absolut toți cei infectați au fost pe acolo în ultima lună.
Care este atmosfera în Thailanda acum?
Pe scurt: nu e panică. Cel puțin nu în zona unde locuiesc eu, la periferia Bangkok-ului, departe de zona turistică.
Se vorbește despre acest nou coronavirus la știri și pe social media, oamenii poartă ceva mai multe măști, iar ieri la baie în mall era coadă la spălat pe mâini. Totul se defășoară normal, inclusiv activitățile turistice.
De fapt, mai îngrijorător pentru autoritățile locale este gradul mare de poluare cu care se confruntă capitala, poluare din pricina căreia au fost închise mai multe școli vineri.
Vacanță în Thailanda au ba?
Asta, sincer, numai voi o puteți decide. Riscul referitor la coronavirus în Thailanda nu poate fi cuantificat și dacă este un risc prea mare pentru voi ori simțiți că nu v-ați bucura de vacanță, mai bine nu.
Eu, spre exemplu, știindu-mă cu sistem imunitar bun și tânără și sănătoasă, aș monitoriza situația cu atenție, dar n-aș exclude deloc Thailanda pentru o vacanță. Pe mama, știind-o cu sistem imunitar slăbit și diagnosticată deja cu diverse, m-aș mai gândi dacă aș aduce-o să mă viziteze zilele astea. Voi știți mai bine care vă sunt limitările și cum vă este sănătatea.
Pentru a fi la curent cu ce se mai întâmplă pe plan local puteți urmări, în engleză, site-urile ziarelor Bangkok Post sau The Nation.
Nu plecați de acasă fără asigurare de călătorie și întrebați-i dinainte dacă acoperă și situații de acest gen. Spitalele private din Thailanda sunt excelente, dar costă și sunt conduse exact ca orice alt business: vi se contorizează și trece pe factură și un tampon de vată ori plasture folosit.
Asigurați-vă că vă spălați pe mâini des și temeinic, investiți în niște gel dezinfectant pentru mâini și măști, mai ales dacă folosiți mijloacele de transport în comun sau mergeți în excursii cu alți turiști. Nu tușiți ori strănutați pe alții (nu râdeți, am pățit!) și nici în mână, ci în șervețel, pe care apoi nu îl băgați în buzunar, ci îl aruncați. Evitați a vă atinge ochii, nasul sau gura cu mâinile nedezinfectate.
Pentru unii mumă, pentru alții ciumă
Ca întotdeauna, ceea ce este un dezastru pentru unii poate fi o oportunitate pentru alții. Indiferent de cum se va sfârși povestea asta, sectorul turistic din Thailanda va avea de suferit în acest an, China fiind principalul furnizor de turiști. Ori, lipsa acestora ar putea duce la diferite oportunități pentru amatorii de chilipiruri. Și, cred, mare parte a celor ce călătoresc sunt amatori de așa ceva.
Așadar, dacă vă decideți că vreți o vacanța în Thailanda, stați cu ochii pe tot felul de oferte și promoții, poate aveți noroc. Pe lângă o vacanță puțin mai ieftină, veți avea parte și de un număr mai mic de turiști la principalele obiective turistice.
13 Comments
Almona
Întotdeauna în media isteria este la cote apocaliptice. Am experimentat-o acum 5 ani în Corfu, în urma unui anunț de grevă de 24 de ore făcut de sindicatele navale. În România, la TV, era Apocalipsa: turiști blocați, fără mâncare, fără apă, fără speranță. La fața locului, am profitat din plin de o zi în plus de vacanță.
Nu putem nega efectele virusului, dar nici să ne lamentăm cu panică nu ne face bine.
Pe mine mă amuză, la vârsta mea nu mă mai revolt așa ușor, că cei care cer cu disperare un vaccin în România sunt fix ăia care refuză să-și vaccineze copiii sau sunt mai preocupați că nu li se va permite accesul în țările cu poliomielită decât să se imunizeze cu un rapel. Că anti-polii am fost fascinați toți.
Cristina
Dacă mă crezi, eu am aflat despre asta de la mama, care mi-a trimis mesaj într-o dimineață spunându-mi să am grijă. Presa e bine că spune, lumea trebuie să fie informată, dar una e să spui „VIRUSUL UCIGAȘ” și alta e să îți faci treaba și să ții lumea la curent. Aia cu „VIRUSUL UCIGAȘ” e de Daily Mail și foame de click-uri/viziualizări. Și dacă e să fie asta pandemia care omoară omenirea…tot acolo ajungem, și panicați și nepanicați așa că mai bine respectăm niște reguli elementare de igienă și ne vedem de ale noastre de zi cu zi.
Elena
Mie mi se pare ca se procedează acum exact ca si cu gripa H1N1: nu numai presa amplifica panica, ci si OMS-ul si guvernele. Dar eu mai arunc cate un ochi o data pe zi pe un ziar pe internet, asa ca nu prea sunt la curent.
Si ma indoiesc ca cei care nu-și vaccineaza copiii cer vaccin, pentru ca antivacinistii sunt niste oameni foarte bine informati, care au citit multe si care nu înghit pe nemestecate toate “lozincile” despre binefacerile vaccinurilor. De ce ar cere un vaccin atunci, mai ales unul facut in graba?
Cristina
Să știi că OMS-ul mi s-a părut că au reacționat ok în sensul că au refuzat să declare stare de urgență în toată lumea, au zis că nu e cazul încă de așa ceva, doar China se află în stare de urgență. Însă atâtea teorii ale conspirației încât te iei cu mâinile de cap.
Eu cunosc personal doar doi oameni care nu-și vaccinează copiii, dar sincer îți zic, nu-s oameni informați deloc, cred că de la Harap Alb n-au mai citit o carte sau un articol de orice tip. Ăsta este, însă, un subiect pe care eu nu l-am urmărit îndeaproape așa că nu pot discuta despre.
Elena
Cei din jurul meu antivaccin sunt extrem de discreti, nu trambiteaza in gura mare ca nu isi vaccineaza copiii si nici de epidemie nu li-e frica.
Pe mine ma îngrijorează doar faptul ca in timpul epidemiei, trecerea virusului de la un om la altul il face sa fie tot mai virulent, asa ca dupa o vreme cazurile se tot agravează. Asta e ce a reținut ipohondra de mine din cursurile de pe vremea facultății:)
Cristina
Da, de aceea am și menționat că momentan, cel puțin în Thailanda, nu sunt cazuri de transmitere de la om la om în sensul că toți cei depistați au fost în Wuhan. O veste bună e că eu reușit deja replicarea în laborator, atât în China, cât și în Australia.
Nu-mi spune de ipohondrie, și eu sunt tare ipohondră. Când am un țânțar prin cameră, mă gândesc la malarie, la Dengue :)) Când mi-au apărut niște alunițe mici pe brațe direct la dermatolog am mers, nu suport să am lângă mine oameni care tușesc sau sunt bolnavi. Boală grea ipohondria asta 😀
o femeie
Cat despre vaccin, ia cativa ani pt un ciclu complet de creare vaccinuri si testare si verificat ca protejeaza pe o durata de minim un an – prea tarziu, apare alta tulpina. Tot o limonada/ un pahar de catina e mai rapid.
Altfel, si o parte din vaccinistii convinsi din jur au devenit sceptici pt ca o data cu vaccinarea copiiilor au inceput sa isi testeze sangele si ei, adultii, sa se revaccineze si pe ei ca se pare ca nu functioneaza toata viata ci pt 5-7-10 ani, ba unii si vaccinati si cu teste de anticorpi post vaccin negativ mi se plangeau ca sunt si cu banii dati.
Cristina
Eu sunt pro-vaccin. Însă nu așa, să le facem pe toate la grămadă, să fie acolo. Spun asta pentru că am o clientă marketer la un spital privat de aici, înainte a fost asistentă medicală și a făcut un master în marketing așa că a schimbat departamentul. Femeia aia își face vaccinuri pentru boli de care nu am auzit în viața mea :))) Bine, să zicem că ea e mult mai expusă, lucrând zilnic în spital.
Vaccin anti-gripal nu mi-am făcut în viața mea, însă mi-am mai făcut un rapel anti-tetanos chiar acum câțiva ani. Și probabil am să-mi mai fac unul și de hep A.
Apropo de vaccinuri, eu citisem mai demult ca vaccinul HPV e cam controversat. Aici, în Thailanda, sunt vaccinate în școli fetele de 10-11 ani. Nu îmi dau seama dacă face parte din ceva schemă obligatorie sau e voluntar, nu m-am interesat foarte mult.
Duduia Magda
Eu fac parte din categoria babelor paranoice și iubitoare de teorii ale conspirației. Părerea mea este că virusul a fost împrăștiat intenționat de către cineva pentru a rezolva problema suprapopulării planetei. Nu sunt adeptă a darwinismului, însă treaba cu “Nu speciile cele mai puternice sau cele mai inteligente supravieţuiesc, ci acelea care se adaptează cel mai uşor” e cât se poate de adevărată. Totodată, trebuie să-ți spun că încerc să iau măsuri: nu mai circul cu metroul la ore de vârf, fug (chiar fug) dacă văd că cineva strânută sau tușește lângă mine și dezinfectez orice.
Cristina
Și mie-mi plac teoriile conspirației, dară numai să le citesc, nu le prea cred :)) Eu cred că natura e mai deșteaptă ca omul și dacă e suprapopulație, știe singură ce să facă. De fapt nu „deșteaptă” e cuvântul potrivit, cât pur și simplu „așezată”? Înțeleaptă? Știe singură ce să facă.
Cred că în România e mai mare panica decât aici, în Asia. Aici în Thailanda n-are nimeni nicio treabă. Da, se oferă dezinfectant de mâini gratuit pe la magazine și cafenele, se dezinfectează mai des podele și lifturi prin mall-uri și spitale etc. Dar viața de zi cu zi merge la fel, nu se baricadează lumea în casă, nici măcar nu e parte din discuțiile zilnice de le avem pe aici, poate doar ca subiect adiacent. Oricum, pe de altă parte, e bine că e puțină panică în Ro, n-avem sistem sanitar să facă față unei epidemii de așa ceva.
o femeie
sa imi dau si eu cu parerea 🙂 ca tot imi plac bacteriile si am dat repede pe harvard.eu si britishmedicaljournals cautare:
1. virusul e cunsocut din 2012. Mutatii au fost de la camile la om, in tarile arabe.
2. virusul nu loveste copiii, ci batranii. Sa mai lase fumatul si noptile pierdute :)))
3. mortalitate mai mare are gripa banala
4. spalatul pe maini si dormitul bine fac minuni. Hai, si o cana de catina (termin si ultima sticla, zileel astea…)
5. in romania panica vinde. Si teoriile conspirationiste prind bine. Sa va aduc aminte de pesta porcina din 2018? sau de aviara din 2004 (acolo nu aveam tv, si nimeresc in vizita la o prietena, unde maretzul corupt al medicinii romanesti cerea achizitionarea 2 milioane de saci de cadavre ca nu avem cum ingropa mortzii. Acum ii urez doar cuvinte cu mortzi si ranitzi, dar evident ca blestemele nu functioneaza…)
Cristina
Da, ăla de la dromadere la om a fost MERS-ul, și de ăla se auzea în România pe vremea aia țin minte. Și de aviară țin minte, da, cât de panică era. Că tot zic de panică, de când am scris articolul și până acum, am sesizat că panică mai mare e în România decât aici, zona de „prima linie”.
Eu chiar sunt ipohondră. Dar una e să fii ipohondru, alta e să fii panicat. Una peste alta, vezi că poate prinzi bilete mai ieftine spre Asia anul ăsta, că tot te tenta Bali 😀
Pingback: