Trip Report. București Otopeni – Londra Luton cu Blue Air
Am petrecut Revelionul 2020 în Anglia, în vizită la un prieten cu care am lucrat în Thailanda. V-am mai povestit despre el, același Paulică din povestea cu elefanții în Khao Yai ori din road trip-ul prin munții din Laos. Ei bine, Paulică stă undeva „la țară”, într-un orășel din Norfolk, cam la 45 de kilometri de Norwich.
Cea mai bună variantă pentru a ajunge în Norwich, în caz că se află pe lista voastră de vizitat cândva, este zbor către aeroportul din Stansted, de acolo fiind tren direct.
Există zboruri Otopeni – Londra Stansted operate de Ryanair, dar eu am optat pentru Blue Air, care aterizează pe aeroportul din Luton.
De ce am ales Blue Air?
Pe lângă principalul motiv, acela că nu eram constrânsă de transportul în comun (Paulică m-a luat de la aeroport), mai sunt și altele.
Mai scump, dar mai bun
Mai bun pentru mine adică. În ultimii 6 ani am zburat în special cu low-cost-uri asiatice, care sunt mult peste cele din Europa. M-am învățat răsfățată cu lucruri precum bagaj de cabină gratuit ori check-in gratuit la aeroport. Lucruri mărunte, știu. Dar care pentru mine contează pentru că înseamnă mai puțină bătaie de cap.
Sinceră să fiu, prefer să plătesc 50-70 de euro pe un zbor, dar să fie inclus bagajul de mână (da, ăla de 8 sau 10 kilograme), decât să fie 30 de euro și să mai trebuiască să cumpăr și bagaj. Pur și simplu dau întâietate unei companii care poate e un pic mai scumpă, dar care oferă tot ce am nevoie în prețul anunțat. În cazul Blue Air, la pachetul Light, cel mai ieftin posibil, este inclus un bagaj de mână de până la 10 kilograme.
Referitor la check-in-ul gratuit la aeroport,
aceasta este o opțiune personală, chiar dacă ceva mai incomodă. Și o să râdeți când vă spun de ce, dară serios că ăsta este motivul. Eu sunt „on the big side”. Adicătelea pufoasă, grasă, voluptoasă, orice cuvânt vi se pare vouă potrivit. Din cauza asta locul de la mijloc mi-e tare incomod. Și am observat, de-a lungul timpului, că atunci când fac check-in la aeroport mi se dă loc pe culoar ori la geam.
Glumind, atribui asta „factorului uman”: cei din staff-ul de la sol mă văd, pe când în cazul check-in-ului online sunt mai mari șansele de a primi un loc deloc comod. Habar n-am care este algoritmul alocării locurilor, dar vă promit că în 90% din cazuri nu stau pe scaunul din mijloc. Și procentajul se menține și după acest zbor cu Blue Air: la dus am avut loc pe culoar, iar la întors la fereastră.
Dincolo de glumă, nu aveam unde printa cartea de îmbarcare după un eventual check-in online, astfel că varianta de a-l face gratuit la aeroport mi s-a părut chiar potrivită.
Blue Air, companie românească
Nu sufăr de patriotismul ăla exacerbat care pare să fie tot mai la modă, justificat sau nu. Dar oriunde mă aflu în timpul călătoriilor mele, dacă pot și dacă merită, prefer să susțin o afacere locală.
De exemplu, prefer să dau banii unei case de oaspeți ce aparține unor localnici în dauna unui hotel din marile lanțuri hoteliere, care arată cam la fel fie că ești în Franța, fie că ești în Vietnam. Ori să cumpăr o gentuță handmade de la o doamnă care coase acolo, de față cu mine, decât să merg într-un magazin fast fashion pe care-l găsesc oriunde în lume.
Evident, acestea sunt exemple punctuale și sunt mulți factori pe care îi iau în calcul când decid cine merită banii pentru care am muncit. În cazul Blue Air, am considerat că merită, cel puțin pentru această călătorie, să fiu clientul lor.
Cât a costat și cum a fost zborul?
Perioada aleasă de mine a fost una în care prețurile sunt ceva mai mari: am plecat din București pe 28 decembrie și am revenit pe 2 ianuarie. Biletul a costat 160 de euro dus-întors, dar l-am cumpărat destul de târziu pentru că mă tot schimbam: ba voiam Malta, ba Anglia.
Nu mai zburasem cu Blue Air din 2010 cred, de când am fost la Dublin. Amintirea era, însă, una plăcută, spre deosebire de senzația de repezeală pe care mi-o aminteam de la însoțitoarele de zbor de la Wizz Air ori dramele la care am fost martoră la bordul unui avion Ryanair cu un an în urmă, pe ruta Milano Malpensa – București.
Ce-i drept, eu greșesc în a compara Blue Air cu Ryanair ori Wizz, căci ultimele două sunt clar companii low cost, în timp ce Blue Air este o companie de tip hybrid și acest lucru este evident în servicii și atitudine. Mi s-a confirmat amintirea plăcută, căci zborul a fost fără incidente ori întârzieri. În special stewardesele mi s-au părut foarte atente cu pasagerii, ceea ce nu e atât de comun în zilele noastre.
”Chestionată” pe Aeroportul Londra Luton
Întâmplarea nu are nicio legătură cu Blue Air în sine, dar am zis să o menționez: la aterizarea în Luton, după ce am terminat cu toate formalitățile, am fost abordată de un domn. Acesta s-a prezentat, mi-a comunicat faptul că lucrează pentru guvernul britanic și că oprește fiecare al zecelea pasager pentru a-l întreba diverse. Toate răspunsurile sunt anonime și, evident, participarea este facultativă.
Am participat. Iar întrebările au fost în număr de patru, în ordine: care a fost aeroportul de îmbarcare, ce naționalitate am, în ce țară am locuit în ultimele 12 luni și cât stau în UK. Trebui să vă spun și că abordarea nu a fost agresivă și nici întrebările puse pe un ton menit a mă face să mă simt incomod. Pur și simplu a fost un chestionar ca oricare altul, conceput, probabil, pentru ceva statistici cu ocazia Brexit-ului. Brexit care între timp s-a și înfăptuit.
Dacă găsiți interesante articolele mele, nu uitați să vă abonați la blog. De asemenea, mă puteți găsi și pe Instagram sau Facebook.
11 Comments
Amy
N-am zburat si n-o sa zbor niciodata cu Blue. Nu am incredere in ei la fel cum nu am nici in RyanAir, asa ca evit. Pana acum am zburat doar cu Wizz, iar din cea am comparat, acestia mi se pare ca ofera cele mai bune servicii dintre toate companiile low cost pe care le gasim si in Romania. Am cont pe Wizz Club, am platit 130 lei pe un an intreg, si am de fiecare data o reducere la bagajul de cala, la pretul selectarii locurilor dar si la biletele de avion.
Nu zbor cu BlueAir si nici cu RyanAir pentru ca nu am incredere. La anumite perioade de timp tot aud/citesc cum ca avioanele lor au avut defectiuni si-au fost nevoite sa aterizeze de urgenta sau alte chestii neplacute de genul asta. La Wizz nu am auzit asa des. Ah … si nici cu Tarom nu mi-e rusine, nici cu ei n-as zbura niciodata!
Cristina
Blue Air au avioane vechi, multe au fost sau urmau să fie retrase pe la finele lui 2019. Zic că urmau să fie retrase pentru că nu știu dacă au mai făcut-o, trebuiau să primească de la Boeing problematicul 737 MAX-8 și cum Boeing nu-și poate onora comanda momentan…Eu am zburat cu un 737-800.
Cu Wizz n-am zburat de multă vreme, de peste 6 ani. Cel mai mult la ei îmi plăceau stewardesele pentru că ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place :)) Cu Ryanair am zburat pentru prima dată anul trecut și n-am a mă plânge de personal, dar am nimerit un zbor cu pasageri sub orice critică. Cu Tarom am zburat, a fost ok, nimic special. Să știi că România are piloți buni.
Aș mai zbura cu Blue Air, de fapt zbor cu oricine oferă ce vreau eu la momentul respectiv, în cazul ăsta voiam bagajul ăla de cabină și check-in la aeroport incluse în preț pentru că nu aveam cum printa boarding pass-ul. Dar da, dacă nu îți inspiră încredere, mai bine nu, este foarte ok să-ți asculți instinctul. Eu după atâția ani de Asia și zburat cu tot felul de companii mai mult sau mai puțin obscure, sunt chiar relaxată în privința asta.
Amy
Da, da stewardesele la Wizz sunt frumoase si au uniforme foarte dragute. 🙂 Cand ne-am intors de la Madrid, cu Wizz, am zburat cu Mihai Sturzu, cel care a cantat la Hi-Q.
Cristina
Țin minte acum multă vreme, când începusem să călătoresc și le vedeam pe fetele de la Wizz prin aeroport, cum veneau ele câte 4-5-6, toate pe tocuri și cu roz. N-aveai cum să nu zambești, de piatră să fii :))
Auzi, dar tu ești așa de încrezătoare că vei zbura atât de des încât să merite achiziționarea Wizz Club? 🙂 Întreb pentru că știu că iubitul tău se lasă greu convins să zboare.
Amy
Pai pentru zborul trecut am avut reducere cu Wizz Club vreo 300 si ceva de lei in conditiile in care pentru achizitionarea sa am dat 130 pentru un an intreg, valabil pentru 2 persoane. 😀 Deci da, e avantajos, mai ales pentru ca noi ne cumparam locuri si bagaj de cala de fiecare data. Chiar si pentru 2 vacante pe an cu avionul tot iesi in avantaj.
Cristina
Da, așa merită. Eu niciodată nu-mi cumpăr loc și nici bagaj de cală. Când merg low cost, păi merg low cost și nu dau nimic în plus (zgârciiiiită) :)) De asta mă și enervează ăștia cu noua politică gen Ryanair unde nici bagajul de cabină nu-l ai inclus în bilet. Practic poți urca doar cu ceva ce încape sub scaunul din fața ta, adică în cazul meu doar o gentuță în care îmi țin actele, portofelul, powerbank, încărcător și gata. Adică fac atâta tam-tam cu 19.99 eur biletul, dar mai trebuie să plătești să-ți iei rucsacul la bord. Fă biletul 50 de euro și gata, include și loc și carry on și terminăm povestea! Dar am să-mi iau eu un rucsăcel din ăla pliabil de la Decathlon, în caz că sunt prin Europa și plec doar câteva zile pe undeva, să încapă în scaunul de dedesubt 🙂
Amy
Pai asa au si astia de la Wizz, platesti tot ce e “extra”. 😀 Trebuie sa scoata de undeva preturile mici la biletele de avion, nu? :)) Si noi iesim mai avantajos sa luam bagaj de cala (punem tot ce avem nevoie pentru 2 persoane) decat sa platim pentru un bagaj de 10 kg – pentru fiecare, pe care sa-l luam cu noi in avion.
Razvan
Londra <3.
Mișto experiență.
Cristina
E, n-am stat în Londra. Am să scriu vreo două-trei articole despre ce-am făcut pe acolo 🙂
o femeie
De ceva ani nu am mai reusit sa gasim pret/ore convenabile la BlueAir . Dar tin minte ca nu am avut nimic de reprosat lor. Sincer, nici de reprosat celor de la Ryianair, dar e posibil sa fie si vorba de noroc.
Cristina
Pe mine mă oftică politica de bagaje la Ryanair, unde nici carry-on nu-l mai iei cu tine, doar un răhățel de pus sub scaunul din față. Dar am să-mi iau un rucsăcel din acela pliabil din Decathlon, ăla pare foarte comod în cazuri din astea și pentru câteva zile e numai bun. Sinceră să fiu, la tura de anul trecut cu Ryanair lumea se purta cam cum se poartă lumea la mine pe maxi-taxi între București și Lehliu. Drame, chestii.
Și mie-mi pare scumpuț Blue Air, eu nu mai zburasem cu ei din 2010 din Dublin. Atunci am prins un bilet super ieftin, o raritate pentru vremurile alea, ceva promoție de o zi doar.