-
Unde mâncăm și unde nu mâncăm în Melaka, Malaysia. 3 restaurante testate.
Pe lângă istoria interesantă, Melaka este o destinație căutată și de cei pasionați de arta culinară, fiind locul de naștere al uneia dintre primele gastronomii fusion din istorie. Este vorba despre Nyonya sau Perankan Cuisine, născută în urma amestecului de ingrediente din bucătăria chinezească și cea a localnicilor malay. Cele trei restaurante din Melaka despre care vă voi povesti azi nu sunt Nyonya, dar dacă vreți musai o recomandare pentru a testa bucătăria Perankan, vă îndrum cu drag spre Nancy’s Kitchen. În schimb, vă voi povesti despre două restaurante cu specific indian (Pak Putra Restaurant și Selvam) și unul chinezesc (Hoe Kee Chicken Rice Ball), toate încercate în excursia din…
-
Unde am stat în Penang, categoria „în pat cu istoria”. Ren i Tang Heritage Inn
Când am fost în Penang, Malaezia, n-am ieșit din zona UNESCO a capitalei Georgetown. N-am avut nici măcar curiozitatea de a vedea partea modernă, cu zgârie-nori, a orașului și nici n-am apucat a vizita alte locuri, precum Parcul Național Penang. Am stat doar în cartierul acela plin de clădiri vechi, de artă stradală, muzee și delicii la tot pasul. Iară la așa locație, mi s-a părut potrivit să aleg și o cazare pe măsură. Am căutat, așadar, un hotel aflat într-o clădire de tip heritage sau, mai pe românește, o clădire de patrimoniu. Sunt destule opțiuni prin oraș, dar eu m-am oprit asupra Ren i Tang Heritage Inn. Povestea Ren…
-
Ilustrate din Melaka, Malaezia
Azi dau startul unei noi categorii, „Ilustrate din…”, prin care las doar pozele să vorbească, fără povești. Încep cu Melaka (sau Malacca), un oraș malaezian aflat în patrimoniul UNESCO. Am vizitat Melaka luna trecută și mi-a reconfirmat, dacă mai era nevoie, dragostea de Malaezia. Disclaimer: nu mă pricep la pozat, nici măcar nu am un aparat, fac fotografii doar cu un telefon neperformant. Sper, însă, ca așa stângace cum sunt pozele, să vă trezească puțin interesul și să vreți să aflați mai multe despre destinația respectivă.
-
Curs de gătit în Kuala Lumpur cu LaZat Cooking – partea a II-a. Ce am gătit?
Înainte de a citi acest articol, puteți găsi aici prima parte, dedicată vizitei la piața TTDI. După ce am terminat cu turul pieței TTDI, tur foarte instructiv de altfel, am fost duși la locul faptei, adică la școala de gătit. Care școală e minunat amplasată în afara orașului, într-o casă dintr-un kampung (sat malaezian), aproape de natură și de junglă. Bucătăria e deschisă, dar nu e cald deloc și oricum mai spre amiază am primit cu toții prosoape îmbibate în apă cu gheață pentru a ne răcori puțin. Fiecare participant la curs avea propriul spațiu de lucru, un șorț colorat imprimat cu numele școlii aștepta frumos împăturit pe scaun, iar…
-
Curs de gătit în Kuala Lumpur cu LaZat Cooking – partea I, piața TTDI
Dacă încă nu e clar, laitmotivul poveștilor mele malaeziene e…mâncarea. Da, îmi place a mânca în general că doar nu-s grasă „de la glandă”, dar mâncarea din Malaezia e favorita mea din Asia de Sud-Est. Îmi place foarte mult pentru că, spre deosebire de mâncarea thailandeză de exemplu, mâncarea din Malaezia este mai echilibrată ca gust și mult mai…eterogenă. Amestecul de etnici malay, chinezi și indieni a făcut ca și gastronomia să fie la fel de diversă, fiecare preluând de la fiecare ingrediente sau feluri întregi pe care le-au adaptat propriilor gusturi, dar și religiei. Bunăoară, musulmanii își fac tăiței în stil chinezesc cu sos de soia, dar nu adaugă…
-
City break Kuala Lumpur
Îs cam cu dor de ducă. Așa că m-am uitat pe la zboruri și a ieșit Kuala Lumpur. Cam plouă, dar mâncarea tot bună trebuie să fie. În KL am mai fost și am și ceva poveste legată de prima mea vizită acolo: în prima zi mi-am pierdut portofelul. Și nu așa, ci cu tot cu card, am rămas în curul gol cu ce mărunțiș aveam prin buzunare. Numai că m-am ambiționat: adică ce, un portofel pierdut îmi strică vacanța? Nu și nu! Așa că am vorbit cu Paulică și săracul a stat să caute ceva bancă deschisă (era Songkran, anul nou buddhist în Thailanda) și mi-a trimis bani, să…
-
China House, probabil cel mai hipster loc din Penang
Bine, nu știu dacă e chiar cel mai hipster că n-am avut timp a cerceta, de acolo și „probabil”, să nu mă acuze lumea că mănânc rahat vorbesc aiurea. Sinceră să fiu, am mers acolo pentru prăjituri. Ca orice domniță rotofeie, îs mare amatoare de dulciuri (well, d-ale gurii în general), iar vitrina din China House arată ca un paradis și mai multe nu. Ce este China House? Întrebarea ar fi „ce nu este China House?” pentru că găsești acolo de toate: cafenea, restaurant, grădină în aer liber cu o piscină mică unde ai voie a te bălăci, muzică live, teatru, magazin, un bar unde cei single pot să mingle,…
-
Mega-recomandare: Restaurantul Tek Sen din Penang, Malaezia
În Penang am reușit a ajunge anul ăsta prin mai. Deși aveam planuri peste planuri, n-am ieșit din Georgetown, capitala insulei. De fapt n-am ieșit din centrul istoric al orașului, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și care este protejat și conservat ca atare. Nici măcar un pas nu am făcut în afara zonei protejate și nici că-mi pare rău. Pur și simplu aveam acolo absolut tot ce-mi trebuie: clădiri vechi la care să casc gura, străzi și străduțe de bătut, bere de băut și mâncare de mâncat. Văleu, și ce mâncare! Cea din Malaezia îmi pare cea mai faină încercată de mine până acum în Asia. Și spun…