-
Cu trenul japonez de mare viteză de la Hiroshima la Tokyo. Despre cum m-am dat cu shinkansen-ul în Japonia.
Iubesc trenurile! Una dintre primele excursii prin Europa le-am făcut cu Interrail-ul pe traseul Roma – Paris (via Milano, unde am schimbat cu un TGV care a mers prin Alpi, am zis că mor de plăcere) – Barcelona – Madrid – Lisabona. A durat aproape trei săptămâni, cu opriri de câteva zile în fiecare oraș și aș repeta și azi experiența cu ochii închiși. Am fost cu trenul și prin țară, spre Iași, Cluj, Timișoara, dară și pe la vecini. Bunăoară, am povești cu hoți români și britanici beți întâlniți în trenul dinspre Sofia, contrabandă cu țigări în cel de pe ruta Belgrad – București și soldați americani cu care…
-
Cu bicicleta pe lângă Hoi An. Coșurile-bărci și pădurea de palmieri nipa Bay Mau sau „mica Deltă a Mekongului din Hoi An”.
Orașul Vechi din Hoi An este fantastic, încărcat de istorie, mâncăruri bune, aromă de cafea, clădiri galbene și flori, numai bun de bătut la picior și destul de liniștit în sine. Însă pentru mine adevărata liniște a început la ieșirea din oraș, în ziua în care m-am încumetat la un tur cu bicicleta la țară, prin câmpuri de orez și în pădurea de palmieri nipa Bay Mau, alintată drept „mica Deltă a Mekongului din Hoi An”. Asta deși nu-i nici urmă de Mekong în partea aceasta de Vietnam. În acea zi am văzut lanuri de orez verzi-verzi, am mâncat un prânz pe cinste, îndopându-mă cu bunătăți vietnameze, am pus mâna…
-
Thailanda mai puțin turistică: ceramica unică și situl arheologic de la Ban Chiang, din Udon Thani.
Turiștii ajung în general în Udon Thani fie pentru a vedea impresionantul lac cu lotuși roz Red Lotus Sea, fie pentru o oprire scurtă în drum spre Laos. Tot pentru Red Lotus Sea am mers și noi, dar am sfârșit a vizita și Ban Chiang, precum și Phu Foi Lom, o oază de flori și verdeață, parte a Parcului Național Pan Don Pa Ko. Citind despre Udon Thani, am aflat și că undeva în provincie se află o cultură unică, un sit arheologic aflat în Patrimoniul UNESCO, iar mie îmi plac tare mult treburile astea plicticoase cu muzee și situri arheologice. Bonus, auzisem că ăsta e și cu schelete vechi…
-
Fantomele din Phnom Penh. În vizită la Muzeul Genocidului (Închisoarea S-21) și Choeung Ek Killing Fields din Cambodgia.
În ziua aceea și viii mi-au fost fantome. „Am închiriat un bungalou pe plajă în Thailanda, voiam să mor acolo, dar n-am murit, așa că m-am întors.” Perfect început de conversație. Mi-a trecut mahmureala într-o clipită și nu era de la micul dejun englezesc din care abia luasem câteva îmbucături. „Asta e, am să mor aici, în Cambodgia. Mi-au promis prietenii mei din Sihanoukville o înmormântare vikingă.” Tăceam. Ce poți să-i spui unui om cu care s-a întâmplat să te găsești la un restaurant undeva în Phnom Penh și cu care abia ai apucat să-ți dai binețe? „Nu arăti de parcă ai fi pe moarte” ar fi fost, poate, un…
-
Vacanță în Bali, ziua 1 (partea I): Pura Kehen, satul tradițional Penglipuran, Vulcanul Batur.
Am fost în vacanță în Bali timp de opt zile, iar trei din cele opt le-am petrecut perindându-mă pe la diferite obiective de pe insulă, alături de șoferul Kupit de la balicab. Am ales să nu merg cu scuterul pentru că nu mă simțeam suficient de sigură pe mine să conduc de una singură pe acolo, chiar dacă am ieșit cu bine din săptămâna pe două roți din Laos. Și nu, restul zilelor n-am eșuat pe ceva plajă, pur și simplu n-a fost genul acela de vacanță. Așadar, în restul timpului fie am pus niște kilograme în plus la Ubud Food Festival, fie am explorat pe jos obiective din Ubud,…
-
Songkran, amintiri de neuitat. Anul Noul Thailandez, la 30 de grade și cu bătaie cu apă.
La ora la care scriu acest articol ar fi trebuit să fiu în avion îndreptându-mă spre Chiang Mai pentru a petrece acolo Songkran-ul sau Anul Nou Thailandez. Numai că în contextul pandemiei de Covid-19 s-a luat decizia ca petrecerea să fie anulată cu totul anul acesta. Atât de anulată încât nici măcar nu mai este sărbătoare legală, s-a renunțat chiar și la zilele libere aferente într-o tentativă de a împiedica thailandezii să meargă acasă, în provinciile de origine. Tot cu ideea de a împiedica socializarea s-a interzis și vânzarea de alcool în zilele ce urmează căci alcoolul înseamnă oameni adunați laolaltă. Și chiar este straniu de liniște pentru perioada asta…
-
3 zile neașteptate în Negombo, Sri Lanka. Plus cea mai erotică pedichiură din viața mea.
Zilele acestea în care stăm mai mult în casă din pricină de pandemie sunt cum nu se poate mai potrivite pentru a depăna amintiri din călătorii. Și tot uitându-mă prin pozele mai vechi, am dat și peste micul album din Negombo și Galle, Sri Lanka, unde am ajuns acum câțiva ani și unde am mers cu planuri destule. Planurile, însă, au fost toate date peste cap de vremea proastă. Mă informasem, desigur, despre starea vremii înainte de plecare și văzusem că plouă, dar nu mă așteptam la inundații și alunecări de teren. În cele din urmă furtuna tropicală care s-a abătut asupra insulei a fost atât de puternică încât a…
-
Unde mâncăm și unde nu mâncăm în Melaka, Malaysia. 3 restaurante testate.
Pe lângă istoria interesantă, Melaka este o destinație căutată și de cei pasionați de arta culinară, fiind locul de naștere al uneia dintre primele gastronomii fusion din istorie. Este vorba despre Nyonya sau Perankan Cuisine, născută în urma amestecului de ingrediente din bucătăria chinezească și cea a localnicilor malay. Cele trei restaurante din Melaka despre care vă voi povesti azi nu sunt Nyonya, dar dacă vreți musai o recomandare pentru a testa bucătăria Perankan, vă îndrum cu drag spre Nancy’s Kitchen. În schimb, vă voi povesti despre două restaurante cu specific indian (Pak Putra Restaurant și Selvam) și unul chinezesc (Hoe Kee Chicken Rice Ball), toate încercate în excursia din…
-
Coronavirus plus Thailanda egal love?
Am chibzuit mult dacă să scriu acest articol sau nu. Întâi, pentru că eu nu-s cea mai obiectivă dintre persoane, fiind ipohondră și, de regulă, deloc fan al chinezilor zilelor noastre. Apoi, pentru că nu știu nimic despre medicină și epidemii și n-am nici măcar cunoștințe care să lucreze într-un asemenea domeniu în Thailanda, astfel încât doar aș recicla ce spun alții. Și, în ultimul rând, pentru că mi s-a părut că ar fi un articol de cea mai proastă calitate, tip clickbait, scris doar pentru a atrage și eu vizualizări timp de o zi sau două. Ori, mi-am promis că nu voi crea genul acela de conținut, chiar dacă…
-
Unde am stat în Penang, categoria „în pat cu istoria”. Ren i Tang Heritage Inn
Când am fost în Penang, Malaezia, n-am ieșit din zona UNESCO a capitalei Georgetown. N-am avut nici măcar curiozitatea de a vedea partea modernă, cu zgârie-nori, a orașului și nici n-am apucat a vizita alte locuri, precum Parcul Național Penang. Am stat doar în cartierul acela plin de clădiri vechi, de artă stradală, muzee și delicii la tot pasul. Iară la așa locație, mi s-a părut potrivit să aleg și o cazare pe măsură. Am căutat, așadar, un hotel aflat într-o clădire de tip heritage sau, mai pe românește, o clădire de patrimoniu. Sunt destule opțiuni prin oraș, dar eu m-am oprit asupra Ren i Tang Heritage Inn. Povestea Ren…