Culturale,  Hong Kong

A Symphony of Lights Hong Kong

A Symphony of Lights (Simfonia Luminilor) este un show multimedia ce are loc zilnic în portul Victoria din Hong Kong. Zilnic, dacă nu e rost de vreun ciclon tropical adicătelea. Spectacolul este oferit gratis de Hong Kong Tourism Board și include peste 40 de clădiri (47 la ultima numărătoare wiki), de pe ambele maluri ale portului.

Ce se întâmplă exact: în fiecare seară la ora 8, timp de vreo 15-20 de minute, 47 de clădiri sunt „supuse unui atac” cu lasere, LED-uri, reflectoare, totul sincronizat pe muzică și precedat de o scurtă narațiune în engleză (lunea, miercurea și vinerea), mandarină (marțea, joia și sâmbăta) sau cantoneză (duminica). Ba, dacă e Anul Nou sau Anul Nou Chinezesc, sunt și artificii. Toată povestea a adus show-ului un loc în Cartea Recordurilor (Guiness Book) pentru cel mai mare spectacol permanent de lumini și sunet din lume.

Eu m-am nimerit într-o marți, astfel că am prins narațiunea în mandarină. Na, nu mi se pare că am pierdut mare lucru dacă nu am înțeles ce spunea înregistrarea, oricum povestitul durează foarte puțin, iar eu eram acolo să văd, nu să ascult povești. Spectacolul are 5 părți/teme: Awakening, care semnifică geneza și evoluția Hong Kong-ului; Energy, care simbolizează energia vibrantă a orașului; Heritage – reprezintă bogata tradiție culturală a urbei; Partnership – aici razele de lumină unesc cele două părți ale portului – Insula și Kowloon, și Celebration, care se vrea a înfățișa un viitor și mai strălucit pentru Hong Kong.

Unul dintre locurile de unde poți privi Simfonia Luminilor este promenada Tsim Sha Tsui, în fața Centrului Cultural Hong Kong ( Centru care e o minune în sine, arată foarte, foarte fain). Pe promenadă este amenjat un fel de viewpoint, se poate sta pe niște băncuțe, însă ideal e a se ajunge acolo cu vreo 30 de minute mai devreme, locul se aglomerează rapid. De pe promenada Tsim Sha Tsui am admirat eu show-ul de data asta și nu a fost deloc rău. Cam prea multă lume pentru gustul meu, dar arată-mi un obiectiv turistic fără lume multă!

Un alt loc prielnic pentru a vedea Simfonia pare a fi Golden Bauhinia Square în cartierul Wan Chai. Wan Chai este pe insulă, Tsim Sha Tsui e în zona Kowloon, deci practic sunt vederi din părți total opuse. Ca să împaci și capra și varza, în cazul ăsta și insula și Kowloon, poți merge într-o mini-croazieră cu un ferry, iar barca te plimbă dintr-o parte în cealaltă a portului. Sunt tot felul de oferte, de la croaziere de lux cu cina și băuturi incluse până la junk boats cu pânze roșii. Bărcile alea cu pânze roșii arată demențial, mai că-mi imaginez un pirat romanțat cu plete-n vânt. De fapt mi-l imaginez pe Căpitanul Hook din Once Upon A Time, unul dintre crush-urile mele recente. But don’t mind me, așa-s eu, mă uit la seriale proaste și o mai spun și-n gura mare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.