Cristina face Aventură

Povești cu dor de ducă și aventuri câte și mai câte

restaurant bangkok

Cu Ghidul Michelin prin Bangkok. Restaurantul Jay Oh Chula (Jeh O Chula)

Când am făcut o listă cu 10 site-uri și aplicații utile în călătoriile thailandeze, am menționat la capitolul mâncare și Ghidul Michelin. Acesta cuprinde nu doar restaurante blagoslovite cu mult doritele stele și care vin cu o notă de plată corespunzătoare, ci și restaurante oarecare, testate și recomandate de prestigiosul ghid.

Unul dintre acestea este Jay Oh (sau Jeh O – ca o curiozitate, o thailandeză mi-a spus că traducerea ar însemna „Tanti O”), cu o istorie de vreo patru decenii, aflat în apropierea universității Chulalungkorn.

jeh o chula restaurant bangkok michelin

Coada

Deschis doar după ora 5:30 după-amiaza, poți să vii sătul la Jay Oh, oricum ți se face foame așteptând, cam atâta de lungă e coada. E cineva acolo care face o listă și îți dă un fel de număr de ordine, dar nu se prea ține cont în sensul că omul strigă o dată, de două ori și dacă nu te-ai prezentat, trece la următorul. Noi, tot stând de vorbă, n-am auzit nimic și ne-am trezit că ne trecuse rândul de ceva vreme.

Iar de așteptat aștepți afară, în căldură și fără aer condiționat. Știu, când auzi de Michelin te gândești la fine dining, eleganță, o ocazie să porți rochia aia scumpă pe care ai vârât-o în bagaj, dar chiar nu e cazul.

Jay Oh e un restaurant asiatic de cartier, cu scăunele de plastic, cu mâncat inclusiv pe trotuar dacă nu apuci o masă înăuntru, la aer condiționat. Pentru că aici se merge strict pentru mâncare, nu pentru decor, locație sau priveliște.

jeh o chula restaurant bangkok michelin

Salmon sashimi salad (250baht). Preferata mea!

Tăițeii instant MAMA

Noi am mers acolo special pentru o supă Tom Yum de neam prost, făcută cu tăiței instant MAMA și cu alte bunătăți despre care am să vă spun în detaliu mai la vale. Întâi de toate vreau să vă vorbesc despre MAMA, tăițelul cel de toate zilele al thailandezilor. Copiii mănâncă MAMA în mașină în drum spre casă, corporatiștii mănâncă MAMA pe post de gustare, turiștii thailandezi plecați pe alte meleaguri ascund câte un MAMA prin bagaj, să aibă ce mânca în caz că nu le place gastronomia locală.

Este așa-numita „comfort food” de Thailanda. Este și „go to food” când chenzina e departe și frigiderul e gol. MAMA e ieftin, rapid și gustos. Și, evident, la fel de nesănătos ca orice alt fel de mâncare instant sau semi-preparat.

jeh o chula restaurant bangkok michelin

Tom Yum Mama cu bunătăți (800 baht). Tăițeii sunt dedesubt.

Ce-i atât de special la supa Tom Yum cu tăiței instant?

Ai zice că nimic: fac supa, pun tăițeii ăia instant și gata masa, ne-au păcălit și ne-au luat și banii. Dar de fapt e un deliciu. Supa e așa cum trebuie să fie Tom Yum: picantă, dar echilibrată, aromată și gustoasă. Iar varianta pe care ne-am luat-o noi, din care puteau mânca lejer 4-5 persoane, mai cuprindea și creveți, crab, porc crocant, felii de lime, ouă crude (care se gătesc singurele în supa fierbinte). Practic acesta este preparatul pentru care Jay Oh a fost menționat în ghidul Michelin și care se află pe masa oricărui client din restaurant.

Atenție,

Tom Yum Mama se servește doar începând cu ora 11pm până la închidere, deci dacă mergi special pentru asta (cum am fost noi), mergi mai târziu.

jeh o chula restaurant bangkok michelin

Ca să vedeți cam cât de multă a fost. Iar noi eram doi!

Ce am mai mâncat?

Supa aia Tom Yum ar fi fost mai mult decât suficientă, dar te pui cu lăcomia? Nu ne-am lăsat până nu am plecat de acolo rostogolindu-ne și, ce-i drept, n-am reușit a termina tot ce era pe masă.

Ce am reușit a termina și aș mai fi mâncat și aș mânca și acum e Thai style salmon sahimi salad, adicătelea somon crud în sos picant, servit cu ierburi, felii de lime și usturoi. A fost preparatul meu preferat, răcoritor și proaspăt! Poate părea puțin cam prea picant pentru cineva neobișnuit cu gastronomia thai, dar mie mi s-a părut perfect.

Pe lângă salata de sashimi am mai comandat și omletă cu creveți, pufoasă și bună, porc crocant (moo krob) servit cu sos de chili și cârnați de porc dulci de care eu nu m-am atins pentru că nu-s mare fan al amestecului carne cu dulce (de aceea nu gust nici anglo-saxonul curcan cu sos de merișoare).

jeh o chula restaurant bangkok michelin

Sashimi salad, moo krob, cârnați dulci și omletă cu creveți

Una peste alta, o masă boierească pentru burți duhovnicești, dar care s-a dovedit a fi destul de blândă cu buzunarele noastre, căci tot ce-i acolo plus băuturile ne-au costat în jur de 1500 de baht (45EUR). Ținând cont de faptul că a fost mâncare suficientă pentru 4-5 persoane, nu-i rău deloc.

error

Previous

Trip report. Aeroportul Suvarnabhumi (Bangkok) – Koh Chang și retur cu Burapha Bus

2 Comments

  1. Am o mare admiratie pentru calatorii care au curajul sa exploreze si culinar. 🙂 Mi-as dori sa fiu ca ei, dar eu nu reusesc nicicum sa ma conving sa gust chestii stranii. :p Prefer sa mananc la franciza americana locala, oriunde vad delicatese care arata cat de cat ciudatel. 😀

    • Cristina

      Astea din poză arată genial, nu ciudățel 😀 Nici eu nu sunt aventuroasă în sensul că în 6 ani de Asia nu am testat gândaci prăjiți sau frigărui de scorpioni sau altele asemenea. Mereu am crezut că nu-s pretențioasă la mâncare. Asta până am ajuns în Asia unde am descoperit că dacă nu mănânci carne cu grăsime, zgârciuri etc. ești cam pretențios:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram