Povești cu dor de ducă și aventuri câte și mai câte

bangkok air

„Kahop” – invitație la o colecție de vloguri de călătorie vechi de aproape un secol

Arthur și Kate Tode au fost călători avizi și n-au ezitat a-și documenta călătoriile cu ajutorul a două camere de 16mm. Au început, pare-se, cu luna de miere (undeva în anii ’20) și nu s-au mai lăsat de călătorit și filmat până la moartea lui Arthur, când Kate a decis să doneze toate filmele către Penn Museum (Muzeul Universității din Pennsylvania).

Și-au spus Kahop, un amestec de „Kate” și porecla lui Arthur, „Hop”. Un fel de Brangelina, cu mult înainte ca nameblending-ul să fie o chestie. Și au făcut vloguri de călătorie cu mult înainte ca vlogurile să fie o chestie.

Pe Arthur și Kate Tode îi puteți găsi pe YouTube, colecția având câteva zeci de filmulețe, deși eu i-am descoperit inițial în altă parte, mai exact pe archive.org, la secțiunea video – Cultural & Academic Films.

Personal, cred că ce au lăsat ei în urmă e o comoară. Imaginați-vă călătorii filmate în ani ’30 în Singapore, Penang, China, Japonia, Caraibe, America de Sud, călătorii documentate în timpul celui de-al doilea război mondial în Europa, cum s-au plimbat și au văzut și au filmat țări care azi nu mai există sau și-au schimbat numele ori stăpânul ori granițele. Poate filmulețele lor vi se par învechite, mute, alb-negru, neclare, necinematice, ne-nuștiucum. Dar sunt făcute în anii ’30! Și ne arată o lume care azi ori nu mai e, ori e total schimbată.

 


Dacă vă plac poveștile citite aici, nu uitați să vă abonați pentru a fi primii care află când scriu ceva nou. Pentru aventuri povestite live, mă puteți urmări și pe Facebook sau Instagram.

Previous

Unde am stat în Bali, categoria „cu buget redus”. Taman Mesari Guesthouse

Next

O zi în Hiroshima. Partea I – Castelul Rijo

2 Comments

  1. Vai câtă istorie zace aici! Și ce fain e să privești așa, before and after locurile. Abia aștept să îți folosești GoPro-ul. 🙂

    • Cristina

      Da, fix așa am gândit și eu: plin de istorie, o minunăție. Atât de fain și ne arată o lume atât de diferită…

      Heh, am o problemă cu gadgeturile în sensul că learning curve la mine durează o veșnicie :)) deci mai durează cu GoPro-ul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén