Cristina face Aventură

Povești cu dor de ducă și aventuri câte și mai câte

Drumeție în Cinque Terre, traseul Levanto – Monterosso al Mare. Ce-a fost bun, ce-a fost rău, ce-a fost frumos.

A fost odată ca niciodată un tânăr înțelept și pasionat de natură care i-a spus unei Cristine mai puțin înțelepte că „în drumeții sau mers pe munte nu corpul e cel care te lasă primul, ci capul”. Un deceniu și jumătate mai târziu, Cristina, la fel de puțin înțeleaptă, avea să îi dea dreptate tânărului, astăzi nu chiar atât de tânăr.

Cristina, evident, sunt eu. Și aveam să descopăr că mintea îți joacă feste nu doar urcând ceva Everest sau participând la concursuri de anduranță, ci și urcând un…deal în Italia. Na, fiecare după posibilități.

Mai precis, în cazul meu este vorba despre dealul care leagă Levanto de Monterosso al Mare, un traseu de drumeție în Cinque Terre pe care oamenii normali îl fac în două ore și jumătate, hai trei. Eu am plecat la 10 dimineața și am ajuns în Monterosso cinci ore mai târziu.

Drumeție în Cinque Terre, traseul Levanto – Monterosso al Mare. The bad.

Scuza cum că mi-a luat atât de mult pentru că m-am oprit des să pozez, să admir peisajul și să reînvăț să respir ține cam pentru trei sferturi din traseul Levanto – Monterosso al Mare. Apoi am uitat cât de frumos era tot ce vedeam, am început să bombăn, să dau cu picioarele în bolovani, să arunc sticla cu apă cât colo (nu săriți, am luat-o apoi, nu las gunoi!), să mă așez precum copiii răsfațați fix în fund și să refuz să mă mișc de acolo. Pentru că “da` nu mai ajungem?”

Ultimele două ore din această drumeție în Cinque Terre le-am petrecut sperând la fiecare colț să zăresc Monterosso, dar tot ce vedeam erau și mai mulți copaci, și mai multă mare, și mai mult deal.

A fost o plimbare cu bucluc: priveliște splendidă, e adevărat, dar spre final mi se părea că nu se mai termină. Credeam că voi înnopta acolo și mai multe nu! N-am experimentat niciodată în viața de adult așa nervi și aproape isterie în fața a ceva atât de frumos. Și da, tânărul despre care am povestit la începutul articolului avea dreptate: mintea mi-a cedat, corpul mă mai ținea, chiar dacă eram la nivelul șontâc-șontâc.

Să mai amintesc și de pensionarii germani și francezi care treceau pe lângă mine parcă plutind în timp ce eu mă zbăteam fără aer? M-au depășit grupulețe de oameni trecuți de 60 de ani. Ori să mai zic de tipul care practica trail running de a alergat un sfert din traseu și care nu respira alergând așa cum respiram horcăiam eu mergând ?

drumetie in cinque terre

Monterosso de sus

Drumeție în Cinque Terre, traseul Levanto – Monterosso al Mare. The Good.

am ajuns în Monterosso!

Da, după cinci ore, însă am reușit! Și cum am ajuns, m-am pus pe testat toate gelateriile care mi-au ieșit în cale – am găsit că Slurp e cea mai bună, în caz că vă interesează.

Dar ce vreau să spun e că există speranță. Chiar dacă n-am mai fost bună de nimic în restul zilelor petrecute în Cinque Terre după ce am făcut traseul Levanto – Monterosso al Mare, întreaga poveste m-a făcut să îmi doresc o condiție fizică mai bună. Așa că de vreo trei săptămâni merg la sală.

Că nu-s eu în stare să fac prea multe nici la sală nu prea contează acum, important e că merg și vedem rezultatele mai târziu, când voi pluti și eu pe dealurile din Cinque Terre precum pensionarii ceia sau franzuțul super fit care, după ce m-a văzut behăind de oboseală și m-a prins singură prin Portovenere câteva zile mai târziu, m-a invitat în oraș. Am refuzat de rușine, nu cumva să vrea să povestim despre trasee de drumeție în Cinque Terre și de cum am fost în pragul crizei de nervi pe un delușor italian.

traseul levanto - monterosso al mare

Priveliștea nu-i rea deloc.

Drumeție în Cinque Terre, traseul Levanto – Monterosso al Mare. The Beautiful.

După ce m-am văitat atât, musai să vă spun că peisajul pe traseul Levanto – Monterosso al Mare este, într-adevăr, de vis și merită fiecare fărâmă de efort. Expresia „mare de argint”, citită și răscitită prin tot felul de cărți și articole, nu mi-a fost pe deplin înțeleasă până nu am văzut Marea Ligurică sclipind la amiază.

Este nu doar un traseu frumos, dar și divers: începe asfaltat și continuă fie ca o cărare pe lângă mare, fie ca o cărare prin pădure, fie ca o alee plină de bolovani. Iar Monterosso privit de sus este o mică bijuterie. Fie și doar pentru acea priveliște vreau să revin în Cinque Terre și să decopăr mai îndeaproape Riviera Italiană.

Drumeție în Cinque Terre, chestiuni organizatorice

Deși pentru a accesa anumite trasee din Cinque Terre turiștii trebuie să plătească, traseul Levanto – Monterosso al Mare este gratuit și foarte bine marcat cu roșu și alb. E bine să rețineți marcajul și să îl căutați în cazul în care la un moment dat simțiți că vă rătăciți, în anumite locuri e pictat pe copaci sau stânci.

Cred că cel mai bine de vizitat e primăvara și toamna. Vara e și prea cald și prea aglomerat. Eu am fost la finele lui septembrie, vremea perfectă și lume pe dealuri doar cât să nu fie pustiu.

Aveți nevoie de apă și cremă de protecție solară. De încălțăminte specială pentru trekking/hiking nu e neapărată nevoie, dar nici în sandale sau papuci n-aș merge.

În afara cazului în care aveți o condiție fizică bună spre foarte bună, fapt pentru care vă invidiez, ar fi bine să începeți urcarea dinspre Levanto spre Monterosso. În sens invers e mai abrupt și poate fi descurajant.

Traseul începe în Levanto, sub „vila albastră” care trebuie să aibă ceva nume oficial, dar pe care nu m-am străduit să-l aflu. Vila este cumva peste drum de portul de îmbarcare în feribotul care duce spre satele din Cinque Terre și imposibil de ratat dacă faceți o plimbare pe faleza din Levanto. Indicatorul spre Monterosso e discret, dar vizibil.


Dacă găsiți interesante articolele mele, nu uitați să vă abonați la blog. De asemenea, mă puteți găsi și pe Instagram sau Facebook.

drumetie in cinque terre

De pe traseul Levanto – Monterosso al Mare

drumetie cinque terre levanto monterosso

Cam așa s-a văzut când m-am apropiat de Monterosso al Mare.

levanto monterosso drumetie cinque terre

Aici e la plecare, golfulețul acesta duce spre Levanto.

cinque terre monterosso drumetie levanto

Monterosso al Mare tot mai aproape

levanto monterosso al mare cinque terre

Încotro?

drumetie levanto monterosso cinque terre

Aici traseul Levanto – Monterosso al Mare devenise doar o cărăruie cu vedere la mare.

drumetie cinque terre monterosso levanto

Monterosso al Mare de sus. A meritat tot efortul.

levanto cinque terre

Levanto de sus. Nici priveliștea asta nu e de lepădat.

traseu levanto monterosso padure cinque terre

Traseul Levanto -Monterosso al Mare trece și prin pădure.

marea ligurica cinque terre

În drum spre Monterosso.

levanto monterosso drumetie cinque terre

Aceasta este vila albastră, de sub ea începe traseul spre Monterosso.

levanto monterosso drumetie

Sub arcada vilei albastre se află indicatorul către Monterosso al Mare. Acesta este începutul traseului.

Previous

Despre plimbatul de bezmetică pe lipa-lipa.ro

Next

Buget Bali – cât am cheltuit în Bali într-o săptămână în aprilie 2018

6 Comments

 1. aaaaa, de cand astept articolul asta! asteptam sa vad poze si emotii!!
  Noi voiam sa mergem dar tot amanam, timpul disponobil e in iulie dar cum bine ai zis, caldura ne opreste.

  • Cristina

   Nu, iulie și august nu aș recomanda deloc. Eu am fost la finele lui septembrie și era aglomerat prin sate, chiar dacă pe traseu era ok. Cel mai bine e primăvara sau toamna. Și pentru că sunteți și cu copil v-aș recomanda să stați în Levanto, erau multe familii cu copii, era liniștit, e și plajă, mult mai ieftină cazarea decât în sate și mai liniște decât în La Spezia (cel puțin așa mi s-a spus că în La Spezia n-am ajuns). Sunt și o mulțime de români în Levanto apropo :))

   Sunt o mulțime de activități în jur, așa de faină e o vacanță din asta dacă vă place natura…peste tot sunt de făcut drumeții sau mers cu bicicleta pe munte. Priveliști nemaipomenite, mâncare faină, seara o baie în mare. Ce să mai, eu vreau să revin!

   Și stai pe aproape că pregătesc un buget pentru Bali, știu că te interesează subiectul, e prima dată când scriu un asemenea articol legat de „cați bani am cheltuit”,voi încerca să fiu cât pot de deschisă 😀

 2. Marvelous photos! Thank you for sharing!

 3. Chiar căutam inspirație pentru un traseu de munte. Mă rog, deal, că nici eu nu mai am condiție fizică prea bună.
  Dacă toate merg bine până anul viitor, îl trec pe listă.

  • Cristina

   Este un traseu absolut superb. Dar sunt o mulțime de trasee în Cinque Terre, peste 40, cu diferite grade de dificultate, în caz că vrei mai simplu sau mai greu de atât.E o zonă tare ofertantă din punctul de vedere al activităților în natură. Poți sta acolo luni de zile și nu te plictisești 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén