muang boran thailanda
Thailanda,  Utile

10 site-uri și aplicații pentru mobil utile în Thailanda

Recunosc, nu prea scriu articole utile. La orice tentativă de așa ceva mă plictisesc rapid și abandonez. Dacă mă uit prin arhivă, găsesc destule povești și jurnale de călătorie, dar foarte puține articole utile, despre buget, transport sau alte lucruri care interesează în general omul ce-și plănuiește o vacanță pe undeva. Ghiduri de călătorie nici atât, dar poate că voi încropi unul pentru Bangkok la un moment dat.

Până una-alta, după niscai ani petrecuți în Thailanda, am zis să povestesc despre câteva site-uri și aplicații de mobil pe care le-am folosit mai des. În cazul în care ați călătorit în zonă și aveți completări, lăsați-le în comentarii, se vor dovedi utile. S-o luăm deci cătinel, pe categorii.

https://www.instagram.com/p/Be5JFXolLe2/?utm_source=ig_web_copy_link

Transport

Nu voi include Google Maps ori maps.me, e de la sine înțeles că sunt utile oriunde (deși pe mine m-au mai trimis prin boscheți prin Hua Hin și nu numai) și nici nu voi povesti prea mult despre multitudinea de mijloace de transport din Thailanda sau despre companii de zbor populare precum Air Asia.

Turiștii pot merge din oraș în oraș zburând, cu autobuzul, cu microbuzul, cu trenul, iar local cu așa-numitele songthaew (un fel de pick-up modificat ), moto-taxi, taxiuri clasice sau tuk-tuk. În Bangkok, mai există și sky train (BTS), dar și metrou (MRT).

https://www.instagram.com/p/BfFLo2Fl0gC/?utm_source=ig_web_copy_link

1. Grab

Uberul de Thailanda, Grab, este util și în alte țări asiatice, așa că este o aplicație foarte folositoare prin partea asta de lume. Până prin 2018 era și Uber pe piață, dar apoi a fost cumpărat de competitorii de la Grab.

Dacă sunteți familiarizați cu diferite servicii de ridesharing și aveți cunoștințe elementare de engleză, nu ar trebui să aveți probleme în a utiliza această aplicație. Atenție totuși, Grab nu funcționează în orașele mici thailandeze.

https://www.instagram.com/p/Be9v9LZFcS1/?utm_source=ig_web_copy_link

2. 12 Go Asia

Un fel de Rome2Rio asiatic (și nu numai, am văzut că au diferite opțiuni inclusiv pentru Noua Zeelandă sau Australia). Arată mijloacele de transport disponibile pentru a ajunge dintr-un loc în altul. Găsiți acolo zboruri, autobuze, microbuze, taxiuri, ferries, dar și informații utile precum operatorul de transport, orele de plecare, locul de plecare (autogara, gara sau aeroportul) și prețul.

Au inclusiv opțiunea de a cumpăra bilet, dar până acum n-am folosit-o; am utilizat 12goasia doar în Thailanda și doar cu scop informativ.

https://www.instagram.com/p/BfNUVy7lrcF/?utm_source=ig_web_copy_link

3. Transit Bangkok

Există aplicații separate pentru sky train (BTS) și metrou (MRT) în Bangkok, dar Transit Bangkok le are pe toate: BTS, MRT, autobuze, Chao Praya Express, bărci pe așa-numitele khlongs (musai în Bangkok să încercați și plimbatul pe canale).

Este, practic, un ghid complet al transportului public din capitala Thailandei. Include hărți, traseele tuturor autobuzelor, informații estimative despre costul biletelor, dar și un route planner care vă poate arăta cum ajungeți dintr-un loc în altul. Totul în engleză.

https://www.instagram.com/p/BwWJ1PnnQu3/?utm_source=ig_web_copy_link

Bani

În Thailanda încă se folosește preponderent cash, astfel încât în afara magazinelor mari va trebui să retrageți de la ATM sau, dacă veniți cu euro sau dolari, să schimbați în moneda locală. Nu am prea auzit de înșelătorii la casele de schimb, dar nu se știe niciodată. În Bangkok, eu am folosit preponderent două case de schimb valutar:

4. Superrich

Se spune că cel mai bun curs din Bangkok este la Superrich și, din experiența mea, e cam adevărat. De fapt, sunt două companii care se cheamă așa și ambele susțin că „eu am fost prima”. Eu le disting precum copii mici, după culori: una și-a ales culoarea verde, iar cealaltă portocaliu. Indiferent de alegere, cursul poate fi verificat online, aici și aici.

5. Vasu Exchange

Apelez la ei cel mai des, în principiu de lene: au sediul central, foarte aproape de ieșirea nr. 1 a stației de sky-train Nana și acolo mi-e mai comod să ajung. Sunt serioși, iar cursul poate fi verificat online, pe site-ul propriu.

https://www.instagram.com/p/BzkjFvAHIDI/?utm_source=ig_web_copy_link

Obiective turistice/activități

Lonely Planet, bloguri, vloguri, recomandări de la persoane care au fost deja acolo, toate ne sunt utile când plănuim o călătorie. În Thailanda și nu numai, mi-au fost de folos inclusiv resursele de mai jos.

6. Travelfish

Un fel de compendiu al călătoritului în Asia de Sud-Est, Travelfish mi-a fost mereu de ajutor, fie că a fost vorba despre Thailanda, fie că a fost vorba despre țările vecine. Nu aș fi putut plănui Laos Loop – genialul road trip prin Laos – fără informațiile lor detaliate. Au ghiduri, itinerarii, informații despre vreme, transport, cazare, activități.

Până au devenit cunoscuți tot ce scriau pe site era gratis, acum solicită un abonament în valoare de 35 de dolari australieni pe an. Mereu au susținut că n-au primit discounturi sau gratuități pentru ceea ce au scris, așa că dacă e adevărat nu fac rău că vor să fie plătiți pentru munca depusa.

Mare parte din informație încă este gratuită, însă dacă vreți acces la ghidurile de călătorie sau să postați ceva pe forum, va trebui să plătiți.

https://www.instagram.com/p/ByCF1CpnOmL/?utm_source=ig_web_copy_link

7. Tourism Thailand

Site-ul aparține TAT (Tourism Authority of Thailand) și cuprinde informații generale despre obiective și orașe din Thailanda, precum și sfaturi de călătorie, câteva sugestii de itinerarii, știri despre evenimente și festivaluri. Sinceră să fiu, nu-l folosesc prea mult, dar în combinație cu surata tatnews, poate fi o resursă utilă din când în când.

8. Klook

Klook este de fapt un operator care oferă, prin partenerii locali, tot felul de servicii, de la bilete la atracții turistice, la cartele SIM, servicii de transport, tururi și activități. Este o modalitate excelentă de a evita cozile la diferite obiective, dar și de a obține reduceri în anumite situații.

Eu l-am folosit în Vietnam și Taiwan și am numai cuvinte de laudă. Au și un sistem de fidelizare pe bază de puncte: pentru fiecare achiziție clientul primește puncte pe care apoi le poate folosi pentru a obține reduceri la următoarele cumpărături.

https://www.instagram.com/p/BfXoZQIlAx6/?utm_source=ig_web_copy_link

Mâncare

Cu regret o spun, mâncarea thai nu e printre favoritele mele (de fapt nu intră în top 3, ceea ce înseamnă că nu aș mânca non-stop), dar nu poate fi pus la îndoială faptul că gastronomia thailandeză este printre cele mai diverse și mai căutate din întreaga lume. Așa că vă rog eu, nu mergeți în Thailanda pentru a mânca doar pad thai și fructe.

Ca un „secret” deja cunoscut de toată lumea și totodată un sfat de bun simț, vă spun să mâncați acolo unde vedeți mulți localnici, e cel mai sigur indiciu că mâncarea e bună. Iar dacă vreți să mergeți la sigur, puteți încerca una dintre sugestiile de mai jos.

https://www.instagram.com/p/BfI6Wu0FyL0/?utm_source=ig_web_copy_link

9. Michelin Guide

Ghidul Michelin nu înseamnă doar restaurantele cu stele Michelin (deși sunt și din astea), ci toate recomandările, fără a exclude street food. Pentru anul 2019 sunt peste 200 de restaurante cuprinse în ghidul pentru Thailanda în Bangkok, Phuket și Phang Nga, iar cel de anul viitor va include și Chiang Mai.

Dacă se întâmplă să nu vă placă mâncarea thai nu e nicio problemă, găsiți recomandări din gastronomia japoneză, franțuzească, italiană, chinezească, mediteraneană, indiană. De la fine dining la street food, de la o masă care vă costă o mână și-un picior la o masă ieftină, nu aveți nicio scuză să spuneți că n-ați mâncat bine în Thailanda.

https://www.instagram.com/p/BzcNab9n5P-/?utm_source=ig_web_copy_link

10. Eating Thai Food

Posibil îl știți deja pe Mark Wiens și vlogurile lui despre mâncare în călătorii sau site-ul migrationology. Eu la vloguri nu mă uit în general (lipsă de răbdare, prefer informația scrisă), iar la el nici atât, mi se pare sinistru cu ochii ăia imenși și zâmbetul înghețat pe față, dar îi mai răsfoiesc blogul din când în când.

Mark e căsătorit cu o thailandeză și, în ciuda gradului mare de creepiness cu care îl asociez de câte ori îl văd, omul știe cu mâncarea thai. Are și un site, eatingthaifood, care abundă de recomandări de restaurante. Majoritatea sunt locuri cât se poate de autentice, uneori fără meniu în engleză și cu angajați care vorbesc doar thai. Dar nu-i problemă, foamea e limbaj universal, vă înțelegeți voi.

https://www.instagram.com/p/BzW7iQPHe2H/?utm_source=ig_web_copy_link

Bonus

Line este aplicația de mesagerie instant cel mai frecvent folosită în Thailanda. Să știți ce înseamnă dacă vă întreabă cineva ”Do you have Line?”.

Siam2nite este o resursă utilă pentru cei interesați de viața de noapte thailandeză. Evenimente, concerte, baruri, cluburi, festivaluri, găsiți de toate acolo.

Wongnai este o aplicație cu recenzii pentru restaurante (mai nou s-au extins la…de toate). Este numai în limba thai, dar review-urile sunt făcute de localnici, așa că veți ști că e autentic, pe gustul thailandezilor. Pentru a ajunge la unul dintre restaurante puneți google maps în funcțiune și gata. Puțină aventură nu a stricat nimănui, fie ea și culinară.

9 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.